Den viktigaste nyhet jag skrivit?

2009-09-03

Genom åren har jag skrivit mycket. Någon litterär kvalitet har aldrig funnits men att brödskriva har sina poänger det också.

På universitet blev det kanske ett tiotal guider inom IT- och informationssäkerhet varav "Kryptering från början till slut" var vad som möjligen höll något lite värde språkligt. Värdet annars när man tänker tillbaka var nog istället att den var interaktiv (kan det ha varit 1996 - 1997?) via javascript så att du kunde testa t.ex. MD5 eller GOST medan du läste i boken.

På IDG levererade jag väl som mest (förutom enstaka nummer) 55 000 tecken per nummer. Där tycker jag nog mycket höll för den tiden och det förlagshuset hög kvalitet och av och till mycket hög kvalitet. Det gav ju mycket fritid i alla fall. Kanske inte just brödtext men kring artikeluppslag respektive ingångar till artikeln d.v.s. många typer av faktarutor m.m. Där tror jag nog att jag började med en del nytt. Det viktiga när man skriver är regelbunden vana och det tog lång tid att lära sig och sista året på IDG blev det svårare (depression). Jag kommer ihåg när jag missade Gunnar Blom med en vecka och ringde precis när han dött och missade reportaget.

När man fått in vana och håller sig till att brödskriva fakta inom ämnen man kan och skriver regelbundet blir det snabbt mycket. Man skriver nästan samtidigt med att man läser - åtminstone efter ett antal år. Frågan jag funderat över senaste dagarna är vad jag skrivit som jag tror är mest betydelsefullt. Eller snarare har jag känt länge att jag skrev en forskningsnyhet om en studie av enorm betydelse. Den kunde vara kul att ta upp därför den kan uppfattas vara så oväntad:

Jonglering stärker hjärnan hos både äldre & yngre

Upptäckten låg ju i luften långt innan och jag har följt området länge. Det mesta jag tittat närmare på finns nog länkat från:

Öka din intelligens med träning av arbetsminne (titeln är egentligen väldigt dålig men budget och tid är ju obefintligt...)

Men det var just studien kring jonglering som första gången tydligt pekade ut hur enorm potentialen verkligen är. Jag har jonglerat själv nu flera månader och märker det konkret. Nu kom också ytterligare en studie där man sett ett likartat fenomen också på ungefär samma tid:

Tetris gör hjärnan bättre

Båda studierna är små men ändå är det här viktigt. Vad är då värdet? Jo den här typen av tillväxt reducerar (när motivation att göra det går att skapa) sannolikt risk och konkret problem med flera mycket vanliga psykiatriska problem som kostar enorma summor och enormt mycket i lidande. Skillnaden redan med jonglering och ännu mer när framtida optimerade behandlingar och läkemedel är menar jag mycket stor. Det handlar om demenssjukdomar, depression, neuropsykiatriska funktionshinder, motoriska störningar och sannolikt mer som får mycket effektivare behandling.

Varför var just studien om jonglering så viktig när så mycket kommit innan som pekat på att träning av hjärnan liksom fysisk träning har den här effekten? Jo den indikerade en väg till det som konkret är mycket mer optimerad och det handlar givetvis om hur cortex hanterar det motoriska men även flera andra områden i hjärnan: Allt från sannolik, tre till två dimensioner, koordination och mycket mer. Värdet tror jag inte kan överskattas och det är uttryckt av övertygelse och inte talspråk. Att underskatta studien är istället väldigt lätt.

Dr. Rex Jung som är en av forskarna bakom studien kring Tetris uttrycker det perfekt (även avseende tidsram):

"En av de mest överraskande resultaten inom hjärnforskning de senaste fem åren var att jonglering ökar grå massa i den motoriska delen av hjärnan. Vi gjorde vår Tetris-studie för att se om kortikal tjocklek ökade vilket är ett tecken på att grå massa ökar. Om så kan det förklara varför mental träning har visats öka hjärnans effektivitetet. Mer grå massa i ett område kan innebära att vi inte behöver arbeta lika hårt när vi spelar Tetris."
Tetris tränar upp din hjärna (Min Pryl-blogg)

Om vi ska sätta det här i relation till annat som är mycket vanligare hur ligger jonglering till? Jag tror att det är många gånger bättre än korsord, läsa böcker & tidningar, sudoku m.m. Även tror jag att jonglering är bättre än åtminstone många dataspel för att träna hjärnan och flera gånger bättre än Tetris. Givetvis är det bäst att variera flera metoder men jonglering ska man verkligen se till att få med.

Därmed inte sagt att jonglering är vad som är lättast att börja med men det är nog det som fungerar bäst över tiden. Det är även min personliga erfarenhet. Det är detta att den här typen av träning är mer effektiv än mycket annat (t.ex. sudoku) som gör jonglerings-studien till startpunkten på just det här paradigmskiftet (även om det givetvis var indikerat långt innan i mängder av studier runt träning av hjärnan för att stimulera tillväxt - hundratals).

Alltid när ett paradigmskifte inträffat (åtminstone för mig) man var säker skulle komma kan det upplevas tilltalande och kanske överskattar man betydelsen jämfört med andra paradigmskiften och händelser? Tryckpressen och internet är två exempel som givetvis är mycket större. Här är vi ju förövrigt även på väg in i ett annat paradigmskifte där kanske en viktig tidpunkt var när meta-studien rörande den påverkan diskussion (men området är givetvis större) motverkar t.ex. fundamentalism. Där är vägen är längre men jag tror nog att konceptet just nu är på väg att accepteras (att se senast avseende vad US:s befälhavare över Afghanistan sa nyligen i något uttalande men jag har inte hunnit titta exakt på citaten) och diverse annat som började röra sig efter att meta-studien äntligen blev publicerad och det hela "pekades" ut. Ändå var ju mängder av studier publicerade innan där man sett att det är diskussionen som kan förändra föreställningar och bäst kan påverka "hårda" övertygelser. Det området irriterar många upplever jag (minst sagt). De är så tilltalade av romantiska idéer om strid men det är sällan det fungerat bra genom historien.

Kanske finns här en mekanism i hjärnan som riskerar att utlösa självgodhet när man får rätt och att det gör att man lätt uppfattar det senaste som viktigare? Men jag lutar nog ändå åt att den här jonglerings-studien är enormt viktig. Särskilt känd blir den däremot sannolikt aldrig.