Puppy linux: "Vad jag alltid gillat med Hasse är att han är en sådan djurvän!"

2015-07-17

En vanlio reaktion:


- Hasse är en sådan engagerad djurvän! Det är fint.

Jag kan föreställa mig att många tänker när de ser att jag bytt OS på en av de datorer dödade sedan lite längre tid jag tog upp samtidigt med annat nyligen.


Version ovan finns tahrpup%20-6.0-CE: Min mini-erfarenhet är att man hamnar oftare rätt om man låter applikationerna i en Puppy formatera och göra klart disken för Puppy (hellre än Krupp på första) mnen sedan radera allt de lägger där och istället montera rätt iso-fil och kopiera ut filerna, kontrollera att allt som normalt alltid ska finnas där faktiskt finns där, och sedan lägga tid diverse extra filer om man inte 100% begriper de Puppy egna filerna. För en annan färsk version falerade apparna två gånger saknade någon subkulturell fil fel-informationen tog för given jag begrep vad det var och var den finns (kunde montera andra diskar med alla filer på men det går fortare att göra det mänskligt en gång till istället. Datorer duger inte riktigt för mig: Man klickar runt lite och de gör fel. Flash, ljud, wlan, lan via usb, m.m. fungerade direkt för den sista. Även ett par saker jag hade försöökt stänga ner i BIOS bl.a. innan det ändrande informationen om typ av hårdvara det var.

En Puppy fanns på arbetsdator och var begriplig. Utan behov av att över-anstränga mig för internet-access från fel-datorer eller åka till stan och ladda ner fil hos annan. Men som gammal djurvän och hundförare var det nog ingen slump att det var just Puppy som låg där.


Vad jag spontant gillade med den åldrade jag först tog upp trots abnorma problem core dumps, applikationer som dog när de gjorde vissa saker samtidigt som tillståndsfil minne disk uppdaterades m.m. var att dess arkitektur var enkel nog för mig att begripla hjälpligt utan att behöva över-lära mig på ett sido-specialistområde med Linux. När jag behöver anpassa känns detta bättre än allt möjligt jag använt över åren (och lärt mig mindre i då än ganska direkt). Helt säkert speglar det nog allmän utveckling Linux över åren.


Delar av konceptet är ju throw a way om man vill passande som hur jag ser på surfdator: Kopplad till nätet och man ska inte övertro på vad man kan få till. Likväl äldre versioner - åtminstone den jag körde initialt - undviker man bäst (kanske hetter något med 4.något): Minnesfelen är problematiken underliggande såväl som rörande kompileringar riktat när de laddas ner i dom anpassade installationer. Sista jag kör nu säkert år färskare presterar dock felfritt på imponerande nivå: Bättre än Knoppix, Ubuntu och Slackware när jag kkörde dem i alla fall - Delvis därför att vid problem när man förändrar är det mer naturligt att kasta tillståndet man hamnade i och bara gå back ett steg till förra disk-kopian (som man lär sig göra) tog.. Att man kör default allt som root hör till nöjesdatorer eller inkapslat och ej direkt vad man ska göra där information har värde: Ett fel och en katalog är borta - En defekt applikation och allt är i äventyrat. Men enkelt här: Lite som Window fast snabb och med begriplig core om man vill ändra.


Oerhört imponerande ur användbarhet var vad man kan tycka borde vara väldigt trivalt men jag tror praktiskt - jfr allt annt - är svårt att få bra. Allt jag behövde vid första boot hittade jag direkt.


Och jag ser föga behov att förändra det nu när installation är klar.


Mer effektivt än så får man det knappast.


Sedan har jag haft en del småporoblem kanske lösta nu men annars hårda. Jag tycks behöva göra särskilda Puppy's för att boota diskar som konfig-filer ligger på därför de tre boot-diskar jag gjort går igång direkt. Annars gör den saker med dom och för detta fall kraschar. från det kan jag endast boota aktuell dator med strömmen borta från aktuell disk.


Sätter jag igång den kan Puppy ej se den (och ej heller mig: lite särskilt fodrades också för att först installera Puppy på den rörande bio m.m.).


Men vore jag inte sådan djurvän hade jag kanske sparkat bort bildn: Och bättre prooth of Good animal moral får man leta efter på en mer nöjesdator som denna. För mig har det alltid varit viktigt att visa att jag bryr mig: Många vågar inte det och det tycker jag är fel.