Sydsudan: Att lära sig älska förhandlingen och slutligen se till att leverera

2015-02-02

Självklart stämmer uppgifterna om utgifter för South Sudan peace talks: After 13 months of slow talking and hard drinking, it's all back to square one är det olämpligt överdrivet.


Vi kan emellertid addera ett annat perspektiv på det:


  • Att genomgå en process positiv för mig resulterande högst troligt i min målsättning kan ändå vara problematisk. Många har ex. problem att besöka tandläkare trots god motivation och tydliga problem.
  • Processen känns tillräckligt otrevlig utan konkreta rationella problem.

Och omvänt:


  • Många har som målsättning just att gå ur en process de är välinförstådda med är självdestruktiv utan att längre ge något värde och kanske aldrig något rationellt värde.
  • Drogmissbruk är ett exempel på det.
  • Processen initialt tillför upplevt värde utan konkret värde och efter en tid kan individen lärt sig att "förvänta" processen (inlärt värde predikteras) utan att belöning längre ger (men hunger efter drogen motsvarar nivå när inlärd initialt).

När nu två entiteter i konflikt med varandra ska förhandla med varandra gäller att:


  • Det lär misslyckas många gånger.
  • Ofta kan säkert resp. ej ha som rationell målsättning från sitt perspektiv att lämna konflikten.
  • Oavsett vad här är det ändå bra att man träffas. Åtminstone en del motstånd och distans kanske kan reduceras.

Vidare gäller att om det nu misslyckas är det självklart utmärkt att man försöker längre fram igen. Om nu processen i sig tillför hedoniska värden och därmed i sig alltid där resulterar i en belöning vinner åtminstone individen deltagande något från den och särskilt om nu en större kontrast finns från landet självt i konflikt kan lära sig att älska processen varande mer benägen att acceptera deltagande från en mindre egen motivation om en utgång i form av fred.


Ett antagande här är så klart att individerna inte lever jämförbara trevligare liv vanligen. Det kan jag verkligen inte bedöma för aktuella personer. Och oavsett de ev. möjliga värden uttryckta här är så klart kostnaderna här tämligen vidlyftiga. Men samtidigt har jag svårt att se att det självklart är ett problem att personerna roar sig och att förhandlingarna drar ut på tiden. Situationen är ju trots allt att tidigare försök misslyckas vilket också är ganska vanligt allmänt för sådant. Och knappast tror jag att längre långsammare tid p.g.a. av större i kontext omkring - avgränsande med viss hedonistisk framing - behöver vara något problem. Kanske vinner man sett över en dag just mer på att sitta hela dagen från klockan 99.00 till 18.00 utan kanske med samma resultat lika gärna kan börja 14.30?


Här givit goda förutsättningar kännande varandra från förr, haft tid på sig o.s.v. tycker jag hur som helst att man får ta leverera ett resultat egna folket såväl vi i omvärlden av behov av olja m.m. kan bli nöjda med. Istället för att hålla på med sådant här strunt skulle man ha sett till att etablera infrastruktur man god egen återbäring av för att leverera olja effektivt såväl som att ta upp mer av den. Oljan i Sydsudans jord kan vara mycket mer än vad känt idag. Helt skulle det inte förvåna mig om vi har de största oljereserverna i enkelt tillgängligt land i och runt Sydsudan resp. Somalia.


Givet att nu kunskap om påverkan av utbildning, konflikt, befintliga negativa stereotyper m.m. inte är särskilt spridd eller djup är det just sådan här miss management som späder på rasismen i Sverige m.fl. länder. Det hela tycks helt enkelt vara sämre och kopplas så enkelt om än felaktigt till enkla visuella kännetecken som hudfärg. Ett större ansvar utanför det egna folket och allmän moral finns därför för inblandade. Man skadar hela Afrika och många fler utanför kontinenten.


Komplettering: Går det rimligt bra den här gången kanske man kan pröva nästa gång med att låta Drugs,_Inc. göra ett avsnitt i smyg följande barnöjen m.m. med spännande problem-fokuseringar i landet diskuterande summor m.m.