Ontologier och standarder i stora organisationer: Besparing kontext leverantörer kontra Säkerhetsrisker

2015-01-10

Standardisering i och relaterat riktigt stora organisationer (och på en annan nivå redan ibland för nedre delen av medelstora företag) kan innebära större besparing genom förenklad publicering och kommunikation mot leverantörer. Kanske redan tidigt under utvecklingen av standardiseringar och för viktiga leverantörer att man ev. tar in dem i faktiskt arbete även om kostnaden för det i sig kanske ej är nödvändig kontra intern leverans (men för att långsiktigt garantera upp att de begriper och har kunskap att standarderna kommer och att dom om två - fyra år ska se till att deras leveranser följer det hela utan problematik).


Men säkerhet är ibland också en viktig fråga. Det säger sig själv att en mängd säkerhetsfrågor kan vara aktuella och viktiga att hantera.


Ett enkelt exempel man tänker jag (från ett faktiskt exempel) kan missa trots tämligen hanterad säkerhet rörande standarderna i övrigt under hela processen är:


  • Exempel på hur ex. entiteter beskrivs med ex. typer i en ontologi.
  • Att uttrycka ett exempel inkluderande klassifierad information är inte helt stabilt om ex. används av och till eller för mitt konkreta exempel fanns ovanför i owl-filen för typen utkommenterad.

Just här tvivlar jag egentligen lätt på att just någon mer eller i alla fall problematiskt fick tillgång (trots kinesiska hackers av och till tämligen systematiska genomgång av vad man kan nå via nätet). Det krävde viss förståelse av koncept-organisationen resp. dennes kanaler via nätet (tillgängliga under förutsättning behov enligt vissa krav men utan avancerad autentisering då det just är standard-information och ej ska innehålla något viktigt alls) såväl strukturer för själva internet-kanalen och minst lika styrande i min bedömning mycket tråkiga områden som snart nog lär tråkiga ut vem som helst sökande känslig information såväl bekräftande varande vad man enklare helt enkelt (tror jag antagligen korrekt) helt enkelt kan beställa från organisationen.


Viss uppföljning av mig demonstrerade totalt 200 ex. där jag åtminstone för första tio var uppenbart innehållande information rörande "kapacitet" verktyg (vi kan jämföra utan att det alls avser samma sak praktikt sådant som storlek och upplösning på en teve eller datamonitor).


Med lämplig säkerhet postat till en annan organisation relaterad samma huvudman då jag inte riktigt ser vem som är ansvar direkt hos organisationen (ej kommersiellt praktiskt så nära - autiskt hintande som emotionellt utmanand om att någon bättre lösning borde ha varit möjligt - att det är enkelt nog att ta reda på kontra tid medan den andra vägen är välkänd för mig sedan ett tiotal år ungefär eller nära nog). Men aktörens "federalistas" (mexikansk slang tror jag - och här avseende ungefär en law enforement actor) vet jag har leveranskapacitet utredning för sådant här.