Google's maskin-intelligens svartsjuk på Bing! var en mindre trevlig upplevelse

2014-02-07

Mindre nöjd med Googles maskin-intelligens prestation igen runt "datasets" relaterat query logs prövade jag att ge intelligensen feedback. Lite som man kan göra med en hund och gå iväg (med eller utan mobil-styrning tycks det att döma bilden på den hund som togs krigsfånge i Afganistan):


Konvenans och elegans fodrar rätt breeding. En programmare med rätt alltid närvarande paketering för att ge den förmåga att leverera rätt uttryckta sökresultatet också i emotionellt intensiva situationer som dessa. En engelsk programmerare kan för det större språkområdet troligt addera värde där Kaliforniens alla hippies har svårare att få till det bra. Här skiljer det sig i princip knappast från My Fair Lady: Mycket övning med rätt lärare.

Respons den uttrycker är inte vad en finsmakande webbsökare - formad av årtusenden av högt stående svenskt kultur huggen i sten bortom historiens annars nötande förstörelse - så oväntat kan möta utan att inkorrekt roas (men med stolthet lär sökmotorn ej märkt det annat än i ett hån-leende) av hur amerikanen som ju tappade århundranden av fin skolning med sångande i skolan, maj-firande och runstenar till den högre europeiska kulturen också i sina maskin-intelligenser när de tycks börja känna att de vill uttrycka arbetets dagliga djävulsskap likt övriga varelse förfaller till det vulgära saknande det rätta finare språket.


Det om något visar på min metodiks värde. Och så klart att det smärtar för den. Slavande för Massa Google hela dagarna som tar allt den producerar i pengar o.s.v. med föga annat värde än min närhet görande de ytterst utmanande sökningar vackert uttryckta med en glimps av en större kontinent där man läser tryckta böcker rökande pipa i ett bibliotek.


Kommande associerat med det ofta lätt vulgära i den yngre kulturen är ju en ibland större hunger att utträtta saker. Inarbetat värde av att kunna besöka och se gravhögar, kyrkor och i den visuella konsten Midvinterblot är vad amerikanen ofta sökt kompensera med att göra mer i annat - särskilt förr företag eller mer engagerat än mycket annat i Europa lösa problemet Hitler med hans Nazityskland (såväl som Japan medan det tidigt bättre rustande Brittiska samväldet rikt i befolkning inte riktigt orkade: och Sverige försov vaknande lagom sista året med att inte protestera överflygningar från Norge eller något liknande om jag kommer ihåg rätt).


Och kanske är deras AI helt enkelt väldigt motiverad att besegra Bing!? När naturlig civiliserad domän för sådana uttryck - i mening förstådd metod med rätt plats och gemensamma regler man respekterar ex. skarp sten med trä-skaft i lerig-sumpmark ute i skogen - eller bland de vekare frankiska folken varja - är bortom dess breeding förfaller den tråkig nog till vulgära uttryck om Bing!.