Kolonin Egypten borde nu vara EU's: Vi måste våga betala för att försvåra vår närhet

2013-09-27

Hur kan det komma sig att Saudiarabien köpte all väsentlig mäkt i Egypten under överskådlig framtid när Egyptens absoluta närhet i alla värden som inte är ofruktbar öken är Europa? Nu i det kaos miss management och ovana och dålig utbildning förutom tidigare problematisk förvalt är det i huvudsak Europa som drabbas.


Även om Egypten saknas olja, jordbruksmark och modern kunskapsdriven verklighet i statsförvaltning, forskning och industri finns värden. Verklighet är att när vi lämnar Egypten att sköta sig själv brinner de upp och sprider ut problem på närhet inkl. Europa. Det är risk och kostnad ekonomiskt osunt att oavsett om det ej kan leverera något konkret mätbart värde på i produktion, skapelse eller industri.


Men vi ska ej förglömma deras många pyramider i öknen. Även om Egypten som nu skitande ner all närhet när de försöker göra saker själva är stor kostnad för Europa minskar denna krävande post om vi hjälper dem adderande värde genom att etablera administration - något vi ej kan utgå från att egyptien klarar själv - samtidigt som vi kan få värde av kulturupplevelse av deras äldre kulturhantverk folken där boende förr klarade att skapa.


Pyramider m.m. flera tusen år gammalt kan tas till Europa. Adderande värde för dom som förstår att uppleva det samtidigt skyddande det mot sekt-stridigheterna mellan olika arabiska kolonial-intressen. Om många hundra år när de kanske klarar landet själva kan vi ta pyramider m.m. tillbaka till dem.


När nu Egyptens armé säljer ut landet för struntsummor därför ingen vill kännas vid det hela eller ser värden behöver EU våga inse att vi här - och säkert i många liknande situationer vi kontinuerligt missar - faktiskt unikt kan se värde i Egypten: deras konsthantverk skapade för tusentals år är vad vi med vår högre kultur finner nöje i.


Egypten utan en Europeisk-konolonial hjälpande hand är att varje politisk-diskussion vid dagens slut har förfallit till inbördeskrig och kaos. De saknar vår kunskap, politiska förståelse och mer konkretiserat oavsett orsak oförmåga att klara "landet" själva.


Att bjuda också så mycket som 30 miljarder svenska kronor för Egypten också om mindre - självklart ej aktuellt får vi hoppas - skeppa ut deras konsthantverk av den äldre historien tycks som en acceptabel affär sett över en längre tidsperiod (75 - 150 år). Samtidigt kan vi betänka att vi kan forma ner deras miss management på mer acceptabla nivåer. Kanske erbjuda några stipendier för befolkningen givande möjlighet för ungdomen att lämna sörjan med övriga begrigar kring deras föreställningar om kolonial-management - eller rent av om världsekonomi tar lite fart att vi kan kosta på oss att mer direkt administrera kolonin oavsett deras sekt-stridigheter pågående. Kanske att just dom man givit stipedier om 20 år eller så kan bli ryggraden i ett nytt Egypten - Ett Egypten korrekt format av dess närhet till EU och ej till någon osund arabisk diktatur eller en av deras sekteristiska klaner oavsett om den militära eller den reliigösa.


Oavsett vilket är det verklighet redan att Europiska intressen redan är förstörda under all överskådlig-framtid: Vem vill sol-turista i ett land i inbördeskrig? Och hur många länder med samma melatonin-påverkande effekt som funktion av bredgrad i flgavstånd har vi som vi redan tappat oköpt? Föga. Det är dags att bjuda Egypten medan sekterna är i sin motivation korrekt klarar att addera vad öken utan olja är värt: Antalet turister från Europa per år + Koloniala riktade bidrag för att man gör som tillsagd.


20 miljarder svenska maximum är just nu priset för Egypten för ett års ägande. Men ingen mer än Saudiarabien bjuder så möjligt att det kan gå upp något (korrekt skrivet men vem tror sunt att Egypten är mer värt om ett år än nu? Och då försent att köpa varande värdelöst).


Egntligen borde jag som rent allmänt korrekturläsa det mer. Men jag ids inte. Egypten är ingenting och inte värd att en civiliserad man ödslar energi.