Egyptens förstörda fornminnen: Kinesiska turisternas övergrepp av det egna folket ännu värre

2013-05-28

Förutom China is starting to get embarrassed about its tourists’ obnoxious behavior abroad är ett till område där Kinas turister kan bättra sig hur de refererar till sin regering. Nära nog alla framställer den som ett abnormt monster nästan unikt i sin ondska. Jag har svårt att tro att folk i ett land idag av den storleken har ofrihet på Nazityska nivåer och förutom de egna i nivå enklare varianter aktivt skyddande koncentrationslager i grannländerna av direkt Nazitysk-nivå och intensitet.


Jag betvivlar verkligen att särskilt många mentalt sunda väljer att turista varken i Kina eller Nordkorea efter att ha hört deras medborgares påståenden. Befolkning behöver bli mer marknadsförande och inte framställa det som att man som västerlänning kan tas i fängelse för att agera förvaltnings-token relativt EU eller USA.


För Kina själv tror jag att detta är ett mycket mer verkligt problem än om deras ungdomar klottrar på fornminnen vilket jag misstänker är tämligen fördelat likartat oavsett kineser, fransmän, italienare eller greker eller från andra yngre ännu inte lika utvecklade kulturer. I mer kulturellt utvecklade länder som Sverige står ungdomar regelmässigt koncentrerat och försöker tolka ut hieroglyferna eller beundrande deras konstnärliga värde. Det är en utvecklingstid man för länder ej kan skynda på. En del behöver 100 år och andra 5000 år utan att ha nått längre än förmåga att organisera på nivå med svensk bronsålder (jfr Kina).