Att styra läsarens tolkning dit önskat med två bilder istället för en

2013-05-28

Ofta är det lättare att relatera och tolka ett fenomen egentligen mer övergripande när ett möjligt värde eller risk finns. Och gärna i domän av verktyg och metoder vi standardiserat via inlärda-stereotypiska mönster kan tillämpa.


Låt oss därför göra just det för att illustrera vad diskuterat djupare i Oväntad emergence i aktions-relaterade händelser genom att visa hur vi kan använda samma fenomen för att styra tolkning i allt i viss utsträckning ej reflekterande utan default tolkande.


Vi framställer principer övertydlig medan det praktiskt bäst både görs övertydligt men samtidigt gömt diskret.


Vi har bild A från händelse där politiker förklarar strategi höja skatt och / eller ränta. Varierat verklighet finns ingen princip för hur det inverkar fattiga generaliserad utan berör av tusentals andra faktorer (ex. om pengarna ska gå till löner till Riksdag, hantera finansiella katastrofer orsakade av hybris, kokain-missbruk och penning-belönings-hunger hos enskilda medarbetare utan värde organisation eller bidrag för behövande till mat för att ta två extremt polariserade mot-pooler med verkligen troligen någonstans närmre mitten).


Denna händelse är i "bild" till vänster. Till höger har vi bild två vi arbetar in antingen i artikel eller i en nyhet gärna väldigt konkret visuellt eller tidsmässigt näraliggande bild / nyhet till vänster. Här indikerar vi "konsekvensen" av skatten eller räntan höjs. Svältande barn och gråtande mödrr utan närvarande fader (kanske har han redan svultit ihäl eller är ute och super?).


KLICKA FÖR ATT FÖRSTORA BILDEN

Hind-sight bias:


    Vi tenderar tt förklara händelsen representerad i arbetsminne från vad vi redan har där. Händelsen till vänster har fortfarnde kvrdröjande aktivitet vrande närliggande i visuell perception eller åtminstone nära i tid (ex. sidan direkt efter).

Primacy effect:


    Koncept bild B kan aktivera upp brett över alla välkända möjligheter vi har i inlärning får alla viss aktivitet väldigt kort-tidpunkt. Men om korrelation på ren aktivitetsnivå: nära något aktiverat innan - kommer detta koncept förstärkas väsentligt och kan därmed inverka hur vi förklarar och vad vi konkret ser i bilden resp. vad vi inte lägger märke till.

Även om ett tämligen enkelt handgrepp och jämfört med mycket annat tämligen begränsat (därför att serien i sig tenderar att vara kort: om samma sak klaras att göras över 1000 sidor läsren koncentrerat läser är det däremot riktigt otäckt effektivt - eller än mer extremistiskt varande i en liten flock som bara talar med varandra med en befintlig till allt och allting) i konkret värde resp. risk verklighet. Vanligen om tillämpad dock tolkat hur det görs begränsat till hur vi diskuterat det här utan att ex. utnyttja vad diskuterat i Oväntad emergence i aktions-relaterade händelser eller förstärka effekten genom att ha koncept med kausalitets-relevant-likhet i bilderna men med låg sannolikhet detektion.


Först jämförelsen metoder som att när vi klarar handgreppet i text istället för visuellt är det mer potent men oftare upplevt svårare att klara. Delvis därför att vi är mer resonerande relativt text och också mer medvetet filtrerande. I oviktigare men roligare frågor är vi enklare att styra men där har det heller inte just betydelse i större frågor (jfr dokusåpa-kändis-fylle-sex-nyhets-typen m.m.). Och har ofta en inarbetad tolkning och mening vi gärna repeterar men för det mindre elegant riktiga vid rätt tidpunkt ogärna ger vår nådiga uppmärksamhet varken resonerande eller manipulerade (därav att rörliga väljare i politiska val är de som ofta avgör när förändring realiseras: sitter du hårt fast i åsikten och jag ej energi-effektivt kan tala dig över med resurser och tid är du helt ointressant).


Jag tror exemplet är lättare för de flesta särskilt de med specialitet inom journalistik, reklam eller politiska organisationer (partier liksom Röda korset, Greenpeace m.m.) att relatera till.