Hans rapporterar: Status utveckling, tidsperspektiv, behov hårdvara, finansiering 2013 och sampling Asien

2013-02-20

Jag skrev i ett svagt ögonblick att jag visst kunde återpublicera vid särskilt intresse någon av de artiklar med minnesanteckningar från arbetet med modellen jag tog bort. Orsaken till att jag tog bort dem är att de snarare än att det temporära i sig med senare ändringar är ett problem att jag vill ha dem separerat därför just dessa som är mer divergerade hör till de delar som särskilt behöver hanteras i del två av boken resp. senare gränssnitt. Ett fåtal e-post resp. annan kontakt har också kommit som jag helt glömde att se. En medarbetare hos Expressen har dock nu varit ihärdig ganska länge så jag har samlat ut artiklarna relaterat geodata här.


Om informationen som söks inte finns där kan jag gå över arkivert med de avpublicerade också. Jag tog dock ut några av dessa.


Vidare publicerar jag ut igen delar av den gamla uppsamlingssidan med inlägg relaterat Business intelligens (eftersom det nu var någon länk just där som var aktuell) med ev. en del som ej är med på den nya jag riktade hårt mot GEO, Navigering och GEOdata.



Mycket möjligt finns en del döda-länkar kvar till avpublicerat. De flesta tror jag att jag fångade och har markerat dem med verdana i indianred utan länk.


Visst har jag generellt varit svag över informationskanalerna där jag brukat finnas. Men jag är pressad i tid för de egna projekten utanför medie-nätverket oerhört komplexa i delar som fodrar inte mindre när delarna ska samman. Och även om saker inte är akuta på något sätt än på ett tag pressas min tid från annat. Bl.a. behöver jag ta plattform till en finansierad lösning åtminstone med delar under året, och närmare i tiden upplever jag att ett "moraliskt ansvar" att kunna sätta upp samplingen aktivt igen relaterat Asien. Egentligen skulle jag önska att kan det innan närmare slutet av nästan månad men när jag köper sådant här i år med begränsad budget fodrar urvalet stor noggrannhet också. 20 - 30 kkr mer eller mindre gör stor skillnad samtidigt som jag verkligen skulle behöva mycket tyngre kanaler ut än så och mycket tidigare än vad som känns troligt om man ska vara korrekt noggrant med kapitalet och vidare behövs fler något tyngre datorer d.v.s. innan jag har löst processor-sidan är det heller inte mycket mening med att börja suga in många giga byte dagligen: fyller bara upp hårddiskar medan man kommer efter i tiden.


Vidare kan det vara lika viktigt för att realisera det faktiska värdet jag söker med det att kunna driftsätta Drifting thoughts separerat på en väsentligt bättre lösning när det kommer till ram-minne och CPU:er. Det har blivit tydligare för mig att för en så pass komplex kultur med sådan storlek i data krävs att man går upp åtminstone till storleken jag hade i den första prototypen (på minna förra dator men då var det riktigt långsamt och vandrade in i "psykotiska" tillstånd redan efter ett fåtal dagar krävande omstart från den punkten). Att köra den med cirka 15 000 - 150 000 viktigaste noderna kanske helt enkelt inte riktigt räcker för Asien. Den kan behöva upp till 600 - 1 000 kilo noder (vilket mest störande annars fodrar att man kör similarity-beräkningar förväg för att "hinna" med därför att de tar tid vilket helt sunkar ner datorn man kör sådant hårt på och kostar enormt minne, samtidigt som själva nod-nätet (och det är oräknat Blue Light -Komplettering: och ej heller med common sense inräktnad som om man skulle köra hela aktiv samtidigt är några modiga giga-byte i data även om den optimerade neråt 400 MB normalt ska räcka utmärkt för att ha i RAM) med säg 800 000 noder och 25 000 000 relationer med vardera i den mån de fått data har 20 egen-dimensioner kostar minne och CPU: i det tragikomiska förklarande varför jag inte som dom andra "programmerarna" sitter och leker med reguljära uttryck hit och dit - för mig är Perl's motsvarande memcpy, while-loopar och aldrig rekursion, noggrant stänga alla filpekare så att de inte sitter och tömmer minne o.s.v. vad som gäller).


Tid är vad man kan kompensera med när infrastrukturen inte räcker. Och här är jag i verklig mening mycket beredd att ta den tid som finns därför att jag vill ogärna att jag inte kan ge ett trovärdigt svar längre fram på vad jag tror är möjligt 2013, 2014 och 2015. Hit or Miss.


Men som jag nämnt några gånger - om än sällan - mest 2011 tror jag: Jag såg ett värde i staying hungry. Det fungerar verkligen för att pressa fram den högre förmågan och rent av att jag kanske pressade mig för långt 2011 också därav att jag håller saker koncentrerat utan för mycket av olika delar samtidigt.


Nu börjar jag dock känna mig klar. Delarna ska samman och dataimportens nya gränssnitt ska fortfarande göras. Så nu ska jag inte behöva vara hungrig särskilt länge till är planen. Så nu får man börja fundera lite på var man går. Sverige, United States eller India upplever jag inte som för ansträngande lösningar eftersom det är dom tre länder jag gillar mer än många andra (Japan är också trevligt men här föredrar jag nog snarare US eller Sverige, och om Asien hellre Indien). Sverige är ju alltid nära, USA torde i så många både kommersiella, militära och civila delar vara den entitet som har lättare att fullt se värde och också mycket lätt kan addera den kompetens som krävs, Hinner jag ska jag försöka söka lite research pengar av dem redan första halvåret. Det kan ju vara mindre tidskrävande kanske än se över mina gamla kontakter bland venture-företagen i Sverige (varav flera förr mer av närmare vänner är riskabelt över pensionsåldern ex. Torbjörn Bjurgert jag hade ett litet venture med runt 2003 inom information security och insurance).


I India finns många dolda världen och förhoppningsvis lider mina läsare inte av den vanliga vanföreställningen att Indierna inte kan mer än de ger sken av. Indien är som när försvarets materielförvaltare räknar pansarvagnar, flygplan, hundar, bunkrar m.m. I dokumenten från nedan hela vägen upp skär man bort en försvarlig del (det gör nog många andra länder också). Och ibland om man kan räkna det egentligen oviktiga kan du räkna det konkret försvarskritiska varför det ibland blir så komiskt när man råkar hamna i en regeringsrapport när jag sökte bilder till del II av boken. Det ger mig en viss stolthet för även om jag kunde se det (och verkligen att jag kanske är den ända) var det oerhört elegant gjort. De steg i min aktning. Likväl är ett tips att gå över data över antal ev. lite besläktat och kontrollera att det på sätt jag inte såg faktiskt går att räkna "upp i skyn" (givetvis inte just vad jag indikerade men det ska inte vara ett problem). Flygplanen är fina saker som sätter Sverige på den större kartan och byggt fina relationer för Sverige i Nordafrika, och var med och skapade den bro jag hoppas ska vara en god hjälp för Västerlandet och Arabvärlden att nå långsiktig stabilitet. Så vi ska vara rädda om dem, och inte småsnåla med när vi redan investerat mycket. Flygplanen ska flyga mer både i Sverige och utomlands. Vara det verktyg för fred de skapades för. Får jag möjlighet framöver ska jag ta och engagera mig lite och se om det tillsammans med andra medborgare kan självorganisera sig till en vettigare budget lösning för flygvapnet. Det finns konkret ekonomiskt värde där vi som litet land har ytterst lite om något numera att falla tillbaka på istället (eftersom frågan tenderar att engagera ska jag som korrekt återvända till den vid tillfälle framöver och ge en seriösare motivering också inkluderade mätningar från senaste längre samplingsperiod av världens engelskspråkiga nyheter som med mycket god marginal i Symbolmind indiekrade intressanta mätevärdena relaterat symbol-grupper relaterat just våra flygplan.



Jag tror dessutom att mycket annat börjar kännas lovande stabilt som andra pysslar med och som jag intresserat mig för av och till genom åren. Nu i dagarna när jag vaknade efter att nästan sovit tre hela dagar förutom ett fåtal timmar efter att överarbetat när det slutligen började bli verkligt för mig är det en ny stimulans och väldig glädje.


Hade vi istället varit förra veckan hade jag 100% struntat i frågorna igen därför att i allt verkligt är det inte aktivitet av sort som jag tillåtit eller sett möjlighet ta utrymme när inget extra utrymme funnits.