Rörande bilder på Bin Laden och påverkan på extremism

2011-05-04

Avseende frågeställningen ex. DN diskuterat i Ännu oklart om bild av döde bin Ladin släpps är det inte den mest potenta risken i den gruppen av möjliga problem.

Den större problematiken ligger snarare kring det samlade minnet och hur de associeras till de idag mest upprepade bilderna.

Dessa finns i huvudsak i två typer. I den ena klädd i helt vitt och den andra med en militärjacka.

Det första alternativen är den flest tror lättare associerar till långsiktiga problem med extremism. Jag menar att de har fel. Dels genom att möjlig uppföljning på andra konkreta fall finns. Vidare kan det också argumenteras p.s.s. som i utifrån historik för aktörer som indikerat att den första är mer problematiskt och titta hur ofta de haft rätt (i princip en konstant serie av fullständiga misslyckanden sedan 1970-talet):

"Roar man sig i andan på detta stycke i inlägg att titta hur forskning som i teknisk metod kan argumenteras ha isomorfisk-likhet (där jag då ex. sorterar in Weber's law Fitt'ss law liksom en hel del från den sociala forskning) klarat sig genom åren där jag plocka studier att följa upp i bland annat:

  • The Psychology of Perception, William N. Dember (1969 med referenser en bra bit bakåt med flera guldkorn idag bortglömda där vi ser nya studier som tas som helt nya resultat och rent av förvånande).
  • Introduction to Psychology - Tenth Editio (denna upplaga från 1990 men boken gavs ju ut i ständigt nya utbyggda och uppdaterade upplagor från 1957 och framåt).
  • Small Groups - Studies in Social Interaction (editerad av Hare, Borgatta pch Bales) från 1955 (köpt för 25 kr på Röda Rummet - jag hade väl räknat med att den skulle flyttas ner till tio kr varande trots hög kvalitet (men med få matematiska koncept men jag har referensverk för det så det gör det samma) svår att sälja p.g.a. av åldern men så såg jag den inte och när jag upptäckte den igen någon vecka senare blev det att jag köpte den).

Gäller att den metodgrupp jag skulle räkna denna till står sig mycket bra över tiden vilket dock inte gäller alla grupper för att säga det minsta. En orsak till det torde vara att vad som mäts visst kan manipuleras i testmiljön medvetet eller omedvetet men över populationen lär det jämna ut sig till en kanske i magnitud "felaktig" (om testförutsättning inte uttrycks vilket ju normalt är fallet) kurva men i övrigt riktig d.v.s. vad följande metod jag gjorde kan tillämpas på:

Från: Viktigt koncept: Tidningar söker och uttrycker förändring

Så varför skulle den andra i så fall vara mer problematisk? Associationen mellan den vita klädseln och dess funktion är generaliserad för en given religiös funktion där vi alltid har personer som antingen talar för eller emot frågor mer eller mindre närmare extremism.

Associationen och vetskapen att Bin Laden hävdade den rollen är redan given. Den går svårligen att komma ifrån där det viktiga för att hantera det istället är den ständigt pågående debatten för frågor utanför honom. D.v.s. man hanterar det bättre inte genom att hantera det specifikt för honom där man menar att han inte var muslim m.m. utan genom att frågan lyfts i det muslimska religiösa samhället och där går åt rätt håll.

Den andra bilden ärver den association som finns i den första där denna om associationen till den första bilden från det generellt religiösa ändå kan kvarstå på en tidigare högre nivå.

Vidare inkluderar den andra bilden fler stereotyper (eller vad vi väljer att kalla det) som också är kraftfulla. Den militära ledaren på flykt från den invaderade fienden där andra givit upp eller välkomnat honom. Transformationen mellan information och energi med vapen. Ledaren som normalt som generaliserat snarare än lokaliserat hos Bin Laden inte bär vapen men här väljer att göra det.