Citat: Conan Barbaren

2011-05-10

Påmind om min lilla översikt över citat (kanske inte helt irrelevant till Extrahera aktörer från debatt-artiklar (Ex SvD)) när jag skrev:

Kan vi göra ett ovanligare kanske lite komiskt här:

"Mongol General: Hao! Dai ye! We won again! This is good, but what is best in life?
Mongol: The open steppe, fleet horse, falcons at your wrist, and the wind in your hair.
Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of the women."

Det är ganska bra skrivet. Visst att man inte ska övertolka manus som kanske skrevs ganska snabbt men svaret han söker är ju i någon mening givet i utropet han inleder med. Han har ju segrat. Var och hur är upplevelsen av segern tydligast? Kanske när vi får återvända hemma och odla marken men vad vi söker i seger varierar ju mellan personer och vi kan föreställa oss att för mongol-generalen är det inte lantbruket han längtar efter utan en ännu större seger.

Numera ser jag ju knappt alls på TV. Kanske en gång i kvartalet och har ingen heller. Det är lite speciellt i början men är verkligen bättre. Filmerna med Conan barbaren tyckte jag dock hade värde. Ett i rikt konstnärligt djup fint exempel på att god film inte behöver ha en jätte-budget. Och vi har ju Max von Sydow med i en av filmerna också där han ger Conan med kumpan efter att Conan slagit ner en kamel i uppdrag att bege sig till Thulsa Doom och "befria" hans dotter.

Kamelen eller dromedaren är elegant ovanligt med en signifikant stor relativ skillnad i storlek dessutom. Det ger oss en kraftfull scen fylld av filmens magi och under. Magi som inte behöver kräva en enorm budget: En kraftfull skådespelare med lite muskler, ett stort djur och några stärkande drinkar innan scenen och du är nästan i mål. Själv hade jag kanske gjort en ko. Kor är ganska otäcka om de kommer i flock. Formar naturliga stridslinjer i halvcirkel... Farligare än den veka kamelen har vår fiende kossan två naturliga lansar - skräckens horn.

Utmärkt filmmusik också. Tveklöst av mycket högre kvalitet än det mesta skräpet som numera produceras.

Excellent trailer också. Kraftord travade på varandra och så korrekt är erövringen och dess unger förstärkt. Conquer till och med uttalat av korrekt efter hjälten trånande kvinna. Så mycket blev förstärkt i världen där någon trodde sig smarta som övergav träpåken. Sedan dess har konflikter verkligen gått ner sig där alldeles för mycket blir förstört.

Sport har sina poänger där men samtidigt är det en aning tråkigt i den mening att utrymme för kreativitet hos spelarna saknas: nya verktyg, strategier m.m. är begränsat av reglerna.