Kul: När ubåtar tar upp spår efter Finlandsfärja

2011-05-10

Roligt? I så fall varför?

Viss kunskap kanske fordras om några andra saker för att bra kunna reflektera över frågan:

  • Ett problem med spårhundar är om de tenderar att ta upp spår efter vilt eller distraheras av tikar.
  • Du vill heller inte att de ska äta något i spåret givet att det är helt annorlunda än vad de ska spåra, gör att de kan förgiftas och är mycket mindre effektiv träning (det sista att hellre slåss med "bytet" - ett symboliskt - är ju en del av den naturliga jakten medan att få mat ju är associerat med matskålen och ta det lugnt förutom mer komplexa orsaker relaterade till hormon-påslag o.s.v.).
  • Och vi hade ju "vargflockar" Tyskarna var så roade av under Andra Världskriget. Ubåtar jagade huvudsakligen civila fartyg som gick i konvoj över Atlanten i flock för att pressa ut försvaret och göra det svårare att manövrera undan. Tyskarna tveklöst oavsett myten är riktigt dåliga på praktisk strid men man ska ge dem erkännande för hur de namnger saker och ting.

Och så har vi ju också överenskommelser om sjöröveri.

"Piracy consists of any of the following acts:

(a) any illegal acts of violence or detention, or any act of depredation, committed for private ends by the crew or the passengers of a private ship or a private aircraft, and directed:
    (i) on the high seas, against another ship or aircraft, or against persons or property on board such ship or aircraft;
    (ii) against a ship, aircraft, persons or property in a place outside the jurisdiction of any State;
(b) any act of voluntary participation in the operation of a ship or of an aircraft with knowledge of facts making it a pirate ship or aircraft;
(c) any act of inciting or of intentionally facilitating an act described in subparagraph (a) or (b)"

Från: United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS): High Seas - Article 101 | FN

Givet att vi ser en gräns till höger bör vi till vänster befinna oss på internationellt vatten - high sea - så givet det blir det lätt problematiskt att jaga Finlandsfärjor.