President Reagan som reser sig ur kraven för att återigen göra något åt stora kommunistiska diktaturer expanderande sitt inflytande i närområdet?
"One of the U.S. Navy's most advanced aircraft carriers docked in Japan on Thursday at the start of a deployment that will strengthen the capability of the Seventh Fleet in Asia and boost ties between the United States and its closest regional ally.
With a crew of 5,000 sailors and a compliment of around 80 aircraft, USS Ronald Reagan is equipped with the latest targeting and defense radars, integrated weapons systems and command and communications technology."
Från: U.S. deploys more advanced aircraft carrier to boost ties with Japan (2015-10-01) | Reuters
USS Ronald Reagan har passande President Reagan byline Peace through Strength:
Bilden från: USS Ronald Reagan to Depart San Diego for U.S. 7th Fleet (2015-09-28) | Navy.mil
Foto: U.S. Navy/MC1 Shannon Renfroe
Rykten om att resp. president Kina och USA mest sitter och hittar på för varandra rörande säkerhetspolitik när de träffas och därför när de behöver prata begripligt med varandra gör sådant här tror jag mindre på (jag skulle dock avstå från försöka hitta review's av hur väl resp. gör detta i resp. land politiska kommentarer bland deras media efterföljande toppmötet för att inte förledas bort från min tro: Man vill ju inte upptäcka att resp. inte bara diskuterar detta hos ledaren från det andra landet utan också kommenterar hur väl de tycker sin ledare presterat här).
Snarare vill jag se ett konstnärligt uttryck i annars ett område där vi sällan ser nyskapande uttryck i informationen eller konkretiserade skapelser i rummet. Och går ej när den stora konstnären skapar lika kraftfull - om inte ibland större - skönhet att finna i tragedin? Och är en sådan tragedi inte bättre när den är vacker? Jag som nyhetskonsument kan nog tycka att man gärna ofta bör försöka försköna inte minst bekrigande. Det är ju vad jag tror ofta gör att göra utan att tidskostnaden varken för mig som nyhetskonsument eller personer på plats ökar: Ett rent mervärde.
Jag kan inte annat än att se fram mot den dag Bush II får en stor amerikansk båt namngiven efter sig skickad till Persiska viken.
Dags att fördriva Bamse hem till Moskva
Kan vi inte i Sverige ha några gamla benämningar från historien numera långt tillbaka när vi bekrigade diverse geo-grafiska regioner runt om Östersjön? Hur bra känns det egentligen att döpa ett vapen efter krypto-kommunisten och pro-Sovjetiska Bamse (såväl som racist i detta notoriska förföljande av den färgade vargen: en transformation av Sovjetunionens utmaning i alla etniska minoriteter utan tvekan i "problemet" såväl som standardlösningen baserat på uttryck överdriven styrka relativt offren)?
Jämfört med något liknande Dansk-dödaren, Danska Skall Spräckaren, eller vad vi nu kan haft för koncept förr. Eller för den delen att namnge något efter kúngen? Kungen är en marketing funktion för landet externt. Blir vi invaderade vill vi ha ett pro-demokratiskt koncept: Säg Bamse-Dödaren för att som bonus dessutom tydliggöra hur vi ser på förrädare.
Än idag kan vi se hur pro-Sovjetiska Bamse nässlar sig in lite över allt: Nyligen såg jag honom på ett flygplan och ovan har vi honom väluttryckt på Google.
Just att Bamse så visuellt uttrycks i Google är självklart mer problematiskt när den kommunistiska illröda dunderhonungen hålls fram. Lika förledande idag för att bearbeta barn kommersiellt som förr att acceptera den Sovjetiska styrkan när Ungern med flera behöver råstyrka ändå per definition "snäll".
Självklart gillade Sovjetunionen att svenska försvaret fick vapen som i benämning föreslog att det är ok att vara lite små stark om man är snäll och inte slår till. Men var det verkligen vad vi betalade invasionsförsvaret för att sitta och propagandera sig med? Jag vill lika lite idag att Sverige köper vapen som gör soldaterna snälla.
"Robotsystem 23 BAMSE fick kritik från bl.a. Maria Ermanno från Svenska freds- och skiljedomsföreningen och Rune Andréasson (upphovsmannen till seriefiguren Bamse), på grund av valet av namn. Rune skrev så här i ett brev till Svenska freds- och skiljedomsföreningen: "Att ge ett vapen namn associerande till en barnens figur som i decennier har stått för icke-våld, tolerans och solidaritet vittnar om en sådan omdömeslöshet, att man inte heller i övrigt kan hysa tilltro till vapenindustrin", vilket Ermanno höll med om. Hon skrev en debattartikel i tidningen Aftonbladet 24 januari år 2000 i samma ämne och uttryckte sin vädjan om att man borde ge robotsystemet ett annat namn, och på så vis "ge Rune rätt postumt"."
Från: Robotsystem 23 BAMSE
De flesta föräkdrar nöjde sig väl med att han själv sa att han var snäll men utan att vara "överdrivet i dygd" tillåtande sig lite sund berusning av och till med någon form av "drog" med honung. Sockret jäst till alkohol-knark tänker jag. Men ser man igenom "snällheten" var det på den gamla "tung-Bamse-tiden" innan han fick ungar och var mer ute och tog ställning mot daglivaruhandel, fri prissättning, främmande figurer som dök upp m.m. precis som den problematiskt våldsamma höger-extremismen idag kanske uppfödd på Bamse:
- Dagligvaruhandeln / Främmande person / Färgade djur (typiskt den svarta vargen) stör Bamse med kamrater. Det är samma tjänstesektor som sista tio åren stått för en betydande andel av nya arbetstillfällen i Sverige.
- Bamse med gäng irriterar sig och pratar en massa om det.
- Bamse super sig full på jäst honung.
- Ibland inkluderande (kanse samtidigt i år rörande ökat avtryck med nya "vetenskap" d.v.s. vapenssytem från Sovjetunionen) att något form av verktyg eller vetande om hur man fördriver bra uttrycks av Skalman.
- Bamse kastar iväg offret för numret så att de försvinner ifrån byn där dom bor.
Sådant duger inte idag med de samarbeten Sverige skaffat sig i Baltikum givet att risken för turbulens där under de kommande 15 åren kan tänkas vara högre än vi sista 10 åren vant oss med. Ibland arbetar det upp systematik i påverkande effekt man inte behöver märka något av förrän det konkret i en väldigt ovanlig händelse plötsligt dyker upp med inte sällan när man märker det i efterföljande tid hög kostnad.
I implicit ej uttalad effekt direkt i vad man säger är det ganska svårt att hitta mycket annat på svenska från sista åren av 1980-talet och 1990-talet åren innan Sovjetunionens fall (i övrigt vågar jag inte säga något) så praktiskt i vad det indikerar pro-Sovjetiskt. Förvisso behöver det ej varit en uttalad målsättning men kan också delvis ha varit det. Det är i allt praktiskt en icke-fråga åtminstone i demokratier som Sverige: Effekt har betydelse med motivationen såväl som företeelsen att publicera endast är händelse skapande informationen. Barn är förutom lite dumma i vad de tror på också väldigt resistenta mot propaganda i ett samhälle som tillåter och har stor variation i information: De tar till sig allt. Och med Bamse var åtminstone förr åldersgruppen en bit nedåt bland barnen görande väldigt mycket annan information kommande naturligt i vulgär-kulturen åren upp till tonnåren tydlig.
Och den i det mätbara troligen tämligen begränsande - om alls mätbara effekten - konkret för populationen är självklart här såväl som genomgående mer eller mindre kostnad nere på noll jämförbart med värdet av den reglerat fria rätten att publicera. Det är ju också som sagt här såväl som allmänt själva skyddseffekten mot propaganda och kan man argumentera ger en form av redundans där även vad man från ett perspektiv kan uppfatta som propaganda även representerar ett värde (men det gäller inte Bamse: Han är bara en riktigt moral-korrupt figur och den sämsta förebilden jag hade under min uppväxt och tror jag säkert förklaringen till att jag inte genom mer ivriga förberedelser klarade en bättre tid när vi sprang 3 km i hundpluton några gånger under värnplikten).
Men det gör inte Bamse mindre pro-Sovjetisk och precis som Ryssland idag har han sålt sig till värsta formen av kommersialisering där varje affär är en god affär om det ger stålar.
Bättre för barnen än Bamse: Kul och lärorikt med sunda värderingar
Har vi ett fint exempel på som jag skapade själv. Väldigt kul men uppmuntrande samtidigt till att se själva problematiken diktaturen implicit i den svenska serievärlden slutligen hamnar: I förtryck, tortyr och svält:
Egentligen borde jag samla övriga komiska små skapelser jag gjort lämpliga för barn i en bok att publicera. Det kan behövas något som inte gömmer sig för verkligheten utan förklarar den så att barnen kan växa upp trygga i vad som är viktigt att försvara. Som bieffekt vidsidan om tror jag bättre förmåga att hantera invasioner slipper vi denna så ofta återkommande små-korrupta inställningarna för många i Sverige har till diktaturer vilka som helst bara en pay-out levereras i påstådda arbetstillfällen, en summa pengar från en svensk leverantör till diktaturen eller ofta nog direkt från diktaturens pr-avdelning (eller värre än den).
Relaterat
Från Ronald Reagan och Sovjetuntionen till Nutid och Libyen (2011-04-24)
Vad är skillnaden när diktaturen faller stridande resp. ger upp? Mängden (2011-04-24)
Sovjetunionen åren innan Bamse blev kommersiell:
Sovjetunionen: Stressat situation awareness åren föregripande transformation demokrati konkretiserade verkligheten (2015-06-09)
Sovjetunionen sista åren: Snabba i låg impulskontroll "gräns-dispyter", nationalism och främlingsfientlighet (antisemitism) (2013-11-23)
Från gränsen Kina - Sovjetunionen till att sänka kinesiskt fartyg angripande andra länder (2013-12-14)
I Bamse-dalen var världen enkel. Dagligvaruhandel var fel men mat-odlande på tomten bra (Sovjetunionen började tillåta fler egna-odlingslotter där det kom att bli del av försörjningen så något annat än att Lillaskutt odlade egna morötter vidsidan om vad han nu inhandlade var knappast att tänka på). Men verkligheten som alltid är komplex:
Komplexitet och kostnad i planekonomi kompenseras med maktens rikedom (2013-11-28)
Komplettering: Metod-koncept sampling för prediktion ekonomi nivå nationalstat (artefakter pre-internet kulturer) (2015-07-18)