Kinesisk börshandel kan vara problematisk för svenska investerare / fonder med den mest typiska låg-kravställande kundgruppen

2015-05-11

Lite komiskt:


"Nick Leeson warns Hong Kong of Shanghai stock connect's 'rogue trading' risks
South China Morning Post (subscription) - ‎2 hours ago‎
Rogue trader Nick Leeson says the surge in trading volume and rapid pace of regulatory change around the Shanghai-Hong Kong stock connect have created conditions ripe for market manipulation."

Nyheten är från South Chinese Morning Post som tråkigt nog ännu inte öppnat upp fritt läsande för besökare från sökmotorerna. De har mycket att vinna på att korrigera det när det gäller internationell annonsering. Och de bär dessutom ett kulturellt ansvar att söka nå ut med nyheter internationellt för att ge en mer lokal bild av den kinesiska världen. För gick det att gå förbi problematiken genom andra kinesiska entiteter återpublicerande dem men jag har inte känt mig motiverad nog att leta rätt på några nya sådana ännu efter den jag använde stängde ner. Ovan känns dock citatet tillräckligt nog för att ta det som utgångspunkt som en varning till svenska investerare (där vi åtminstone säg 6 - 7 år sedan hade några stycken - eller möjligen bara en (vek i minnet och ids inte kontrollera arkiven här) - som investerade kanske ibland blåögt bedömt delvis lite från lokalt skvaller jag samplade upp inte riktigt samtidigt men kunde vettigt ta in i det hela. Någon fond (eller ett par) som inriktade mot regioner i utveckling eller hur man uttryckte det (samma personer investerande där för mänskliga bedömningen som för övriga fonder emellertid så just någon särskild kompetens kanske inte fanns: Väldigt typiskt svenska affärsbanker).

Perioder lite längre tillbaka engagerat samplande Kina valde jag av och till att prioritera svensk närvaro: Och mer sällan på nivå att jag visste vad allt svenskt över en viss nivå gjorde där när det gällde affärer. Den möjligheten är också om inte unik lättare för Kina. Men jag hade alltid en god bild av svensk närvaro på nivåer absolut inte ens i närheten möjligt för svenska affärer i ex. Tyskland, UK, USA och antar jag också rent allmänt EU och Västerlandet.


När nu dessa är exempel - och kanske Shanghai i särklass - sedan länge för hur börshandel faktiskt aktier eller jämförbart, eller andra tillgångar som handlas jämförbart, tenderar att ha en försvarlig mängd styrda händelser och utvecklar inklusive resultat av sådant som är brottsligt och kan ge ej korta fängelsestraff i såväl USA och Sverige (och förutsätter jag generellt i EU).


Boende varande något vi kanske lättare allmänt har erfarenhet att bedöma orimligheter är andra exempel. Sådant som att handla upp sina egna lägenheter bland boendekomplexen för att ta olika former av rekord eller få andra försäljningar i samma byggnader att verka billiga är om inte kutym vanligt snarare än långt ifrån ovanligt.


Kulturen trading traders mer allmänt i världen vanligare sedan några har möjligen givit en del positiv erfarenhet från dessa handels-noder i värsta fall föranledande erfarenhet som inducerar felaktig risk management. Entiteter som köper och säljer utifrån större summor inom ej långa tidsperspektiv ska utgå från att de kan ses som företeelser man riktat kan handla manipulerat mot.


Dessa handels-noder gör alla mycket mer som de väl jämfört med oss och de riktigt stora aktörerna gör nästan precis vad de vill. Bokstavligen talat.