Verbens mening - Två kompletterande exempel

2015-02-13

Kompletterande:



Tämligen tydligt exempel på kontrast mellan verklighet konkretiserad, planering resp. och fri kreativitet:


Nr A wish to invent something A.

[Diverse aktiviteter såväl som självorganiserande i hjärnan: Kanske läsa en bok eller bygga en modell.]

Nr A notice he has insight indicating greatness.

Mr A feels that his insight is good.

Nr A plan to start building his innovation.

Mr A starts to build his innovation.

Vi kan uttrycka konstruktionen (jag gör det) som att A witness. Om vi gör konstruktionen A wish B är vi i dess händelse medan vi här får ett perspekt utanför i själv-/annan-discourse adderande extra-information så som om vi tror eller anser oss veta, "sannolikhet", indikation om att informationen är planering o.s.v.


I början process av verklighet passar witness inte lika perfekt men är egentligen inte helt fel. Med verb som start, continue, end o.s.v. har vi likhet med en maskin på första verb:et.


Skrev Hans och blinkade konspiratoriskt

Varande ett kanske bättre exempel än dörren i . Att understryka blinka i dramatisk beskrivning kan säkert addera värde ibland men självklart blinkar vi när kroppen fungerar som den ska ofta nog ändå.


För blinka här om än inte andra verb eller alltid blinka räcker själva symbolen med kring-informationen medan vi är mindre intresserade i all verklighet vad blinakndet innebär (om det nu inte visar sig att jag blinkar med en blink-hinna indikerande att jag är en ödla från rymden: Sa Hans och blinkade med sin blinkhinna efter att tittat runt så att inga människor befann sig i närheten).


Kan vi avgöra vilket vi vill tolka? Börjar vi se en film, läser en bok, eller vaknar och går ut i verkligheten börjar vi små-tolka och arbetar ut meningsfullhet. Om något indikerande risk eller värde särskilt kan kognitionen gå upp i tillfälligt högre intensitet och göra det bästa av informationen. Det är snabbt arbetsminne nedanför arbetsminne: Här, där, upp, ner, före, efter... X var den tjocka av dom två kamrater. Hon vägde tio kg mer. Och bryts inte kontext kan det vara stabilt så länge vi är där oavsett vad om vikten som uttrycks i övrigt.