Verkligt värde att ta på: Vietnam är sju stycken Nordkorea

2013-10-11

I en relativ världsbild med ett kanske av och till osunt intresse kring ett fåtal frågor är det inte ens för svenskans mindre språkområde helt otroligt att uttrycka värdet Vietnam såväl som mer aktiva just nu USA men också fler länder bygger diskret jämfört med Nordkorea där kan fångas upp i informationsanalysen och tolkas som bedräglig manipulation (och för ev. medarbetare under Kim Jong-un läsande vad som krivs om honom runt om världen kan jag garantera att ryktena om att han tagit för vana att använda vad som krävs här i ett litet språk som kvalitetsmätt på den verksamheten är inkorrekta).



Men värdet är verkligt. Likheten i mycket är verkligt. Skillnaden existerar också och skillnaden är ständig risk och pain in the ass för alla andra. Verkligt värde att ta på, som går att mäta och om man så önskar realisera. Tomhet fylls med något man kan ta på och köpa saker för.


För mig känns det verkligt att Kim Jong-un kan skapa något vettigt av det hela och varför inte resulterande från det exempelvis få det uttryckt i Nobel Peace Prize eller liknande. Men så många uttryck mellan dagens ofta mer psykotiska språk med omvärlden upp till det mer konkreta krävande för den högre nivån (i tid innan konkret hindrande smuts för dom stora prisen och i en verklig mening utan för en förminskad värld uttryck av beundran hinner uttryckas av den lilla världens realitet i avsaknad av skyddande lager för någon oavsett vem). Verkligt värde istället för en pågående feltolkning av omvärlden realiserande allt man kan misstänka inte annat som konsekvens av pågående ständiga felbeslut från feltolkningar.


Guld i större verklighet. Skillnaden mellan att vara ett skämt - dessutom ständigt full och beväpnad eller värre av och till i delirium smällande i befolkande områden med gamla museeföremål farliga nog tills någon tillslut tröttnar och tar bort det med ett modernt vapen - och att mätas i ett mätetal som håller i en större mening nu och i all framtid.