Libyen känns fortfarande lovande: Men hjälp med en del saker kan göra allt lättare

2013-10-12

Mycket otrevligt:Mer skrivit bakåt För Libyen: Libyen visade människans mod att tro på en bättre värld (2011-09-03) i mening av möjligheter de alla skapade och fortfarande har att göra ett vettigt drägligt land av det hela. En viss balansgång rent praktiskt krävs nog av de flesta aktörer där nu men man ska inte glömma att framåt är viktigt. Om man egentligen tappat sista är jag inte säker på: det är ganska svårt att bedöma från dom här händelserna nyligen. Givet är att man i regering inte har full kontroll i alla delar - och på problematiska nivåer - men samtidigt tycks man inte kompromissar där själva värdet man representerar förstörs svårt att hämta tillbaka. Mycket utrymme: Och ingen lär väl ha räknat med att det skulle bli lätt första tio åren.


Jag tror inte det är på väg mot pseudo-regeringen i Somalia men jag tror det är viktigt att man hittar väg att få hjälp utan att det problematiskt akut-stör balangången så att säga. Enkla svar på de är svårt att hitta här utan att se särskilt mycket alls om situationen i Libyen och antagligen inte mycket lättare att hitta där heller. Åtminstone 2009 - 2011 kunde jag se mycket av egentligen ganska ovanlig förmåga att få saker stabilt gjorda. Jag var flera gånger fullständigt fascinerad - timmar rent av - över att de inte haveererade i värsta tänkbara scenario.


Givet bortförande av representant för folket (jämfört med det är spräng-terroristdådet en struntsak oavsett med svenskt bakgrund: vi annat än i undantag bor inte där och problemen är många och verkliga för många värre - men när de symboler man vann reduceras kommer dom långsiktiga risker i att man inte längre vågar se vad man har möjlighet till) - och mer symbol-tungt i regeringen - är det antagligen bra att försöka fundera lite och se som kan fungera. Nordafrikanska legosoldater kanske? Men jag ska verkligen säga att riskerna där också är svåra för mig att bedöma. Jag antar att kontroll över tillgång till vapen - och sunt kontinuerlig utbetalning av löner liksom att se till att möjlighet att kapitalisera utländskt-kapital hålls kontrollerad - kanske är viktigt men betrodd kontroll lokaliserat bör väl gå att få fungerat. Jag tror man kan få hjälp med det men viktigt att göra sådant genomtänkt: ett bra ideal i befälstruktur jag tror är sunt för många lite varstans att läsa (inte minst i diktatureer men så klart naturligt länder i transformation till en av vi rika välgödda demokratier där lugn och frihet råder - för det mesta: Polisen: En Man av Staden / En Man av Folket (2013-09-10). Och det måste verkligen vara polis därför att problemet är linjer diffust dragna demokratiskt odefinierat gör man krig av det förstärks dom mer och inte mindre men polis är gemensam om man accepterar att vara del av samarbetet ett land är.


Slagfält information var folk i Libyen duktiga på när historia skapades. Det ska inte glömmas nu oavsett sekteristiska divergenser från det gemensamma samhället. Språket är människans samarbete.En polishand kan vara bätre än ett stort svärd eller primitivt närstridsvapen med föga modern slagkraft.

Kompletterat: I lösare mening relaterat här . Även om det där framgår dyligt finns egentligen mer i direkt paketering motsvarande sista referensen för flera av områdena. Den var längre tillbaka bredare använd för fallstudier kring dem medan ett mindre antal är pågående i dokumenterande uttrycks mening men rörande sådant här av mindre informations-paketerings-värde. Letar man bakåt finns dock mycket.