Rysslands rymdprogram brinner upp: Korruption och dålig karma förstörde miljarder bara för satelliterna exploderade

2013-07-05

Nyheten om att Rysslands raketer i dess ekonomiskt och utvecklingsmässigt i kompetens långsiktigt viktiga (demonstrerat av den långa kompetens över åren rollen de haft ett tag bygger på) rymdindustri exploderade del av deras kommersiella såväl som spion-relaterade projekt i den övre atmosfären här för att agera sensor relaterat positionering för åtminstone Glonass (ГЛОНАСС) (men antar jag troligen också Global Positioning System (GPS) om än kanske inte att just dessa satelliter hanterande dem):



Spekulationer om tekniska orsaker ges i Reuters nyhet men en alternativ förklaring är att det växande problem med korruption, brott mot det egna folket och mycket liknande gjort och gör dem mindre uttryckta i hopp och att folk nu mer allmänt mindre bryr sig medan korruptionen tar kostnader nära nog i centrum för den samlade tekniska strategin för Ryssland. Dålig karma för övergreppet mot folket där deras strid för frihet förråddes såväl som "säkert" avsky för Rysslands roll i Syrien.


Symbolen för Glonass.

Glonass är förvisso igång och gör saker men det är inte ett positioneringssystem som orkat utveckla sig vidare sedan dom tidiga åren med början under 1970-talet. Stora summor har plöjts ner sista åren och Glonass uppskattas idag äta upp lite mer än en tredje del av Rysslands investeringar och löpande kostnader relaterat rymden. Explosionen och dom förstörda satelliterna är indikation om att årets relativa kostnader antingen räknat efter händelsen blir mycket lägre eller alternativt ordentligt högre när kostnaden för förlusten i kapital och tid nu ska tas såväl för att hantera den kanske underliggande förruttnelsen.

Jag bedömer det inte trovärdigt att jämföra detta problem med incidenterna NASA haft av och till. Där i vad som kan vara besläktat i human nature låg det närmare att NASA var "feta" som organisation med vilken budget som helst de önskade (nästan). Det är inte ovanligt för organisationer och när problemet uppstår fodras som konsekvens av och till att man tar många steg bakåt i storlek, antal medarbetare m.m. och rensar bort växtvärken och intressen, fokus m.m. som tagit tid och energi systematiskt från kärnverksamheten. Jämför gärna med Ericsson och telekom-krisen där för ett företag alltid viktiga behovet av effektivitet och nya bättre lösningar för t.ex. tillverkning inte sågs förrän krisen redan var faktum. Det är mycket mänskligt och mycket vanligt. Rysslands satsning med massor av nya pengar Glonass realiseras dock inte väsentligt i tillväxt här utan snarare att organisation och kunskap blir funktionellt i området t.ex. genom att kunna köpa komponenter till drivmedel och hårdvara för raketer och skapa nya reglersystem och styrningssystem närmare modern IT och datanätverk istället för dom gamla Sovjet-militära föråldrade lösningarna.


Snart nog kanske vi ser nyheter om bränder i oljeindustrin likt om jag minns riktigt oftare - om än vad man försökte dölja - åren inför Sovjetunionens fall. Vi får hoppas att det samma - t.ex. genom externa länders pågående engagemang sedan många år i det forna Östeuropa - inte hinner realiseras bland kärnkraftverken.


Omoral kostar. Och inte alltid är kostnaden ett värde eller ens en moralisk seger för aktörer direkt berörd. Men jag tror att man här ändå tillsammans med annat befintligt och som kanske troligare kommer ser att dom verksamhetssystem diktaturen - eller halv-dikaturen - accepterar för att medarbetare längre ner inte ska större ledningens större korruption nu besmittat ner och förstör på svår-accepterade nivåer.


Första steget bör bli moralisk insikt rörande Rysslands Syrien-politik. Därefter komma till förståelse av att en väg med värde för ledning nu såväl som folket helt säkert finns i att garantera och acceptera att kommande val hanteras felfritt på sätt mycket verifierat.