Google News: För sökord "egypt" gör defekta tidsstämplar att ett fåtal aktörer dominerar sökresultatet allt mer

2013-07-08

Spekulationen jag gav i kommentar till Google's nyhetssökning för "Egypt" defekt: Tidsstämplar felaktiga (2013-07-06) att problemet var löst visade sig felaktigt. Tvärt om gällde att varje gång jag därefter följde upp egyptGoogle News mer sällan cirka 0.5 till 1 gång per timme efter att åtminstone tillfälligt infört en tillfällig nyhetsöversikt via annan leverantör att problemet hade expanderat. Ett av de sista exemplen ges nedan där dels den för sökordet som presenterat Google News snabbast levererande nya nyheter på sökordet bland de cirka 500 starkare engelska nyhetsleverantörerna nära nog SERP-dominerat topp tio med felaktigt tidsstämplade nyheter. Fasförskjutningen plats ett är här åtminstone många timmar och om jag minns rätt (jag har om väldigt intressant för någon skärmdumpar av överensstämmande meta-datum och visat datum för just den nyheten från flera tillfällen utan någon annan skillnad i nyhetstext och antagligen snarast att fasförskjutningen nog är minst ett dygn kanske närmare två: troligen följer jag upp om någon dag med lite mer exakt uppgift men väntar tills jag bekräftat att det slutat utan något nytt associerat eller att det verkar kroniskt).


Fasförskjutningen har från först detekterad känts underlig för mig. Att tekniskt samband finns med leverantörens presentation ex. relaterat "layers" relativt Googles funktioner för att detektera post-meddelad (till dom om publicering) förändring kan ytligt bedömt vår mest expansiva lätt tolkas vara orsaken. Emellertid stämmer det inte från - ännu ej sammanfattat och i loggat av mig samlat sammanfattat - liknande fenomen där jag snarast upplever att den gemensamma nämnaren är möjligt förtroende med Google (huvudsakligen bedömt genom att approximera det med mina förtroende värden i Flashligt modulen i min business intelligence konfiguration av Warrior) kombinerat sökordet egypt.


Det innebär inte att tolkningar relaterade nu nyhetsaktuella NSA är troliga eller ens sunda. Snarast indikerar det att något om default inhämtning skärande kontroller för optimering kan vara fallet där det för ett nyhetsintensivt område - och inkluderande större andel redundans mellan nyhetsproviders - är bättre förstått och varande ett välkänt område som lätt orsakar problem. Trots tidigare notering här ska vi heller absolut inte utesluta att kärnproblemet är relaterat layers men att det är en realisering av problemet som också uppstår bredare.


Sedan ska vi heller inte helt utesluta - särskilt inte om vi tror på vad antytt i den anonyma konstnären i Verkliga orsaken varför amerikanska utrikespolitiken blev så trött efter att Madam Clinton slutade (olämplig läsning för barn och ungdomar och andra känsliga läsare) (2013-07-03) (se även Tävling: Hitta alla stereotyper och negativa stereotyper (2013-07-04)) - att President Obama irriterat sig ordentligt på hur snabbt nyheterna kring Egypt snurrat runt på skärmen och beordrat NSA att göra något åt Egypten alternativt Google så att han hinner med att följa med på skärmen vad som händer.



Bredare och mer långsiktigt gäller att så länge bl.a. demokrati-aktörer ej klarar av att närmast per automatik defektera problem som dessa är man alltid lätt-mål för sina motståndare när det gäller att korrumpera nyhetstjänster, sökmotorer m.m. just när det verkligen gäller för att styra hur attityder m.m. påverkas och därmed indirekt dom beslut politiska organ fattar runt om i världen.


Vi inser ju härifrån att det är vådligt även för de största att lita på att de själva klarar av det på nivån motsvarande den pott som gäller i större politiska frågor. För Google News gäller dock generellt att deras kapacitet för att själva ta hand om problem vida överstiger vad normalt vilket än mer indikerar ansvaret hos dom manipulationen motverkar kraften hos. Du måste kunna detektera tecken på manipulation av de viktigaste aktörerna själv.