Gas och turister är incitament till halva mängden nödvändig

2013-07-06

Jag tvivlar föga på att man kan nå långt med positiva incitament för stadsbefolkningens mer angnostiska kulturer såväl som militären. En aning rabatterade gaspriser och så turisterna. Inte för att jag ser eller känner någon metod jag någonsin kommit nära att vidröra att ta ner förhandlingarna om leveranserna av den egyptiska gasen från Qatar till lite rimligare nivåer. Men tveklöst väldigt möjligt.


Men varför inte hellre än att rabattera priset - jämfört med Qatar's övriga kunder vilket jag inte tror är bara värde för Egypten genom att de har en potent roll under 1900-talet i Mellan-Östern och folket tilltro till sin egen förmåga är viktigt åren som kommer - slutföra köpet på den nivå först föreslagen av Qatar snarare än vad som är aktuellt annars just nu om priset nu inte fallit mätbart (vilket jag tvivlar på och om jag minns rätt är prisrörelserna mer för längre tidsperioder relaterat pågående gasaffärer) ge återbetalningen en mycket längre period. Genom det kan ju också fler aktörer bidra genom att introducera säkringar av affärer. Kanske att pågående affärer nu och för tio åren framåt ligger fasförskjutet med samma period jämfört med något aktuellt redan i förhandlingen oavsett om föreslaget Egypten eller Qatar. Energi är viktig grundtrygghet för hela ekonomin.


Men incitament för hela folket är viktigt. Självklart är energi incitament och utan tvivel både för folk allmänt och riktat enskilda aktörer finns stora ekonomiska intressen direkt relaterat energi såväl som turistindustrin. Men det är inte självklart att det är det positiva incitament-värde på nivåer där man känner att man åstadkommit ett konkret värde från den relativa position man befinner sig i nu för den forna presidentens anhängare. En myckenhet av diskussion mellan parterna är viktigt där man konkret från båda sidor söker uppnå avgränsade värden och vågar ge avgränsade värden. Det går inte för någon sida att här och nu be om allt utan att Egypten i värsta fall brinner upp. En del av problemen nu är också relaterat just att den forna presidenten försökte ta mycket mer än vad som är praktiskt funktionellt och i sådan hastighet att det skrämmer slag på "halva" landet. Att konkretisera vad man vill ha och vad man kan ge reducerar problematik som kommer från att man misstror varandra och tolkar varandras språk och aktioner felaktigt.