Spegelvärlden

2013-05-13

Spegelvärlden...


"The switch on Damien's Italian floor lamp feels alien: a different click, designed to hold back a different voltage, foreign British electricity.

Standing now, stepping into her jeans, she straightens, shivering.

Mirror−world. The plugs on appliances are huge, triple−pronged, for a species of current that only powers electric chairs, in America. Cars are reversed, left to right, inside; telephone handsets have a different weight, a different balance; the covers of paperbacks look like Australian money."

Från: Pattern Recognition
William Gibson

Vad vi kanske ofta kan fånga i similarity avseende konvergerande symboler och mening på en viss nivå - ex. rent funktionellt för att lösa ett problem i ett hotell-rum - men som under resp. och/eller i samspelet mellan dessa symboler uttrycker symbolerna och deras relationer där tillräckligt annorlunda för att kännas udda.


Det mest kända exemplet bland upplevelse av sådana företeelser torde vara apornas resp. människans kraftiga reaktion på "apigt" resp. mänskligt i organisation och relationer övergripande typiskt för ett huvud eller ansikte medan detaljerna är föränderliga. Ett område studerat bl.a. av välkända Hebb.


Ska vi döma av det obehag till hysteri sådant kan inducera hos apor och människor med förklaringsmodellen att denna sådant är del av en större mängd faror vi kan möta i närheten rörande såväl rovdjur som gång-vägar-över-vatten torde en mirror situation vi vet att vi flera gånger tenderat att reagera "irrationellt" på enligt systemet (eller för den delen argumenterat rationellt) men som vi trots åtminstone samma eller tydligare högre "investerat djup" i detekterbara symboler och relationer vi ej reagerar p.s.s. på vara vad vi tryggt har förståelse av utan fog.


Apropå Soar - jag direkt förvånande aldrig träffat på innan idag i den mening att jag minns det - refererad i Från UAV och drones till en... för artikel använd som exempel på något annat.