Riskanalys: Bloomberg-skandalen på Dagens Nyheter - En oartig fara

2013-05-15

Motiverad av krympande intäkter kan svenska tidningar vi vant oss vid är avkopplande filosoferande om vardagens trivialiteter - tv, trädgården och av till med en förlugnad notering om händelser utirkes - förvandlas till hungrigt välmotiverade monster oartigt sneglande in i varje svenskt hem.


I detta hypotetiska risk scenario analyserades hur ett förfallet Dagens Nyheter söker redaktionellt innehåll i sin information skapande det övervakningssamhälle vi lärde oss på 1980-talet var faran men glömde kanske försent. Implementerande metoder vi redan vet förekommit på Bloomberg sedan länge:



Välkänt svenskarnas monumentala vision om sin artighet men praktiskt ett land nära nog helt bestående av bönder så fort vi lämnat huvudstaden måste ett gigantiskt (och som vi kommer se mycket brandfarligt) berg av läsarfrågor till Hyfsanpassning existera. Information indikerande nivå på kunskap i ritualiserade sociala språk resp. osäkerhet, snålhet och andra personlighetsdrag farliga att dela med namn. Exempel:


Risk event 7: Svensk medborgare genereras i DN
Pay-load danger: 4/5
Kostnad verbalt-misshandlad upp till -torterad: Tappat ansikte, social stigmatisering, i historiska arkiv lagrad som oartig.

"En informationskälla vi haft tillgång till indikerar dessutom att han kan uppleva svårigheter i att korrekt välja en lagom dyr present till familj. Indikationer att han kan uppfattas småsnål finns enligt expertbedömning av informationen vi fick tillgång till.

KLICKA BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA