Dagens citat: Rune Lantz förklarar i Aftonbladet kaffe, te och cannabis

2013-05-09
"Underskattar vi faran med cannabis?"

"Ja, [...] grovt. Skulle te, kaffe och choklad komma i dag skulle det också betraktas som ett gift."

Ingenting är lika fascinerande lärorikt som när en gammal livserfaren lärare pedagogiserar världen: allt blir så begripligt. Och om cannabis, kaffe och te inte nått farliga nivåer bland barn och ungdomar är det Lantz med kollegor tillsammans med den uppenbart höga nivån på pedagogisk grundutbildning och fortbildning lärarhögskolor presterar.


Exakt rätt paketerat enkla och tydliga budskap passande ungdomen som ju trots allt faktiskt ju behöver sitta och lyssna så det fastnar och vars förståelse kan följas upp via provskrivning.


Te och kaffe - mer sällan choklad - hör till de få laster jag har. De ändå berusande via det kemiska utifrån. Te har ju sina kända hälsofördelar, och sedan jag började dricka riktigt kaffe också har jag upplevt stadigt förbättrad kognition (kanske inte bara relaterat koffein). Att koffeinets moraliska riskprofil inte märks, och att jag känner en tydlig fördel av att blandmissbruka te och kaffe ger en personlig förståelse av hur rätt Lantz har.


Redan skadad kognitivt och psykiskt - säkert kaffe i mycket gissar jag - träder emellertid rena missbrukstankar in här från Lantz. Borde jag kanske försöka kombinera in cannabis i det hela? Kaffe och te har jag ju ändå klarat att hantera socialt många år nu: 20 år kanske.