Management paradigm: Förstärk medarbetarnas upplevda värde av arbetet utan högre lön

2013-05-09

Inlett nyligen med Den relativa makten pornografiskt visualiserad har relativ makt fått inspirera fler inlägg. Dessutom adderade personen jag kraft till sig själv i form konceptet för framtidens historia genom att introducera ett strategiskt paradigm till mänsklighetens eviga kunskaps-pool. Att göra det samma i management känns också viktigt för att skapa värde för Sveriges folk och med fördröjningen över språkgräns hela mänskligheten och ge framtiden rätt bild av konceptet Hans.


  • Arbetets viktigaste funktion för medarbetaren förutom att ge medel för att överleva eller korrektare praktiskt på en normal levnadsstandard är det abstrakta värde det ger personen.
  • Den vanligaste - helt dominerande - metoden för att leverera detta värde är via lönen.
  • Komplettering via en mängd metoder är dock mycket ovanligt om än också mycket varierat i förekomst mellan företag och roller. Ex. fri alkohol en dag i veckan, möjlighet att resa för kompetensutveckling m.m.
  • Värdet omräknat pengar är i sig ointressant. Det viktiga är det värde för personen det skapar.
  • Kan vi leverera samma värde till lägre kostnad kan detta vara mer effektivt för företaget.

Känt är ju att en av de populäraste kulturformerna är humor. Humor kan givetvis vara mycket kostsamt när det handlas in men vi kan också i ett långsiktigt arbete se att möjlighet till mycket prisvärd humor finns genom att uppmuntra det bland medarbetarna för att självorganisera.


Nedan som ett exempel har jag adderat intellektuellt såväl som belönings-värde inducerande humor i ett teoretiskt dokument beskrivande en arkitektur liksom kravspecifikationer för en funktion. Denna humor kan göra intellektuell-förståelse av teori enklare, och för den tänkta läsaren (här konkret mig själv men det reducerar givetvis inte värdet för metoden i sig själv som tillämpad) adderande ett värde till arbetet.


KLICKA BILD FÖR ATT FÖRSTORA BILDEN

Vidare levererar humor i systematiskt värde-byggande inte bara att medarbetaren associerar värde till arbetet utan också att dennes kreativa förmåga såväl som förutsättning att lära och förstå förstärks.


Vi får en gladare medarbetare presterande mer uppskattande sitt arbete lika mycket eller mer för en mindre summa.