Emergens "från" modell bär färre risker än prediktion via enklare resonemang

2012-07-16
Hospers exempel på hur man kan förklara emergens när man menar att det är oförmåga att prediktera är ytterst elegant:

"If we never had any experience of water or salt, would we be able to predict what properties they would have just from knowing the properties by hydrogen and oxygen alone, or sodium and chlorine alone?"

Att förklara emergens utifrån prediktionsförmåga är en av de "dominerande" definitions-utgångspunkterna för emergens.

Ett problem jag upplever med prediktion som utgångspunkt är att praktiskt när en entitet gör prediktion finns när vi bryr oss om resultatet något at stake och entiteten är vanligen resursbegränsad d.v.s. måste göra commit på ett val om framtiden.

Väljer vi istället utgångspunkt - också vanligt att definiera emergens från - modell har vi fördelen att det blir tydligt att entiteten väljer en modell som ej duger:

Vår modell av världen fungerar inte.

Det innebär inte nödvändigtvis att entiteten inte kunde prediktera framtiden bättre utan kanske bara att resurser ej fanns eller att det i ett kontext ej aktuellt för oss när vi modellerar och bedömer entiteten var mindre lämpligt.

Kanske tycker man att invändningen är oväsentlig för forskning och upptäckter. Vilket min felbedömning (för att älta det eller kanske korrekt publicera utan irriation genom att få läsaren att filtrera den genom att överuttrycka irritationen i denna parentes - en fråga om läsarens modell om de faller för detta och min modell för att uppnå eller misslyckas med det avseende dom läsare där det är målsättningen) är ett exempel på förstås dock att all vetskap inte är allmänt känd eller jämt fördelad, och också när så är fallet måste vi resursbegränsa för att bedöma det.

För Hospers kemi-exempel kommer en del personer ej klara prediktionen medan många andra gör det. Det uttrycker vid förändring t.ex. emergens av kemikunskap i ett utvecklingsland. Är det inte tydligare att se det som att vår modell (och stereotypa invanda antaganden om det landet) slår fel därför att modell-parametrarna väsentligt ändrats?

Bedömer vi nu ex. "upptäckten" av Higgs Boson som emergens är det från att praktiskt tillämpade modeller om vi kräver at stake värde som mätbevis alternativt "flummigare" att andra spekulativa modeller inte stämmer ("abstrakt modell emergens") ej klarar att uttrycka det medan innan spekulativa modeller ej uttrycker emergens eftersom den nu antagit det. I båda fallen gäller att modellerna innan behöver ha varit dominerande i något sammanhang där de nu är sämre i någon mätbar mening.

Vad jag gillar med modellen som utgångspunkt är förutom tydlgheten kan vi (jag upplever det i alla fall enklare) enklare se hur vi kan gå fram och tillbaka i tiden, och att emergens från vårt eget perspektiv lika mycket kan vara hur vi bedömer modeller. Och vår motivation till utforskande (ex. Citat: "Understanding" definierar vi från vår erfarenhet fram tills nu & flockens idé om genomsnittets volativitet kollektivt språk och undervisning levererar) att våga gå utanför antagen stabilt värde av en modell praktiskt för ett högre värde eller misstänkt risk för att nå ett värde relativt kostnad.

Egentligen i praktisk implementation och konkret mening är det ingen skillnad mellan utgångspunkterna men det är kanske lättare att resonera praktiskt utan att ta onödiga risker att lura sig själv genom att tänka fel. Det känns ibland i en del jag läser att man kanske förenklar för mycket när man börjar från perspektivet prediktion direkt.

En diskret skillnad i hur vi resonerar med "vår modell duger inte" är att vi efter väljer att se det från praktiskt värde i at stake situation. Där kommer vi tills vi ger upp och slutar bry oss använda dom verktygen vi har och då är emergens något väsentligt bättre förändrande spelets förutsättning. Verktygen vi har innan fungerar alltid därför att vi vet inte att något bättre finns (alternativt accepterar vi att emergens är att muren faller men det kan vi alltid indikera utan samma praktiska problem - mer outlier område eller ändrat kontext för spelet). Menar vi att Egyptiska folkets engagemang intensivt för demokrati som ledde fram till valen nyligen var emergens förstår vi också att emergens kan uppfattas vara fallet just när motivation (reward dimensions) ändrats.