Google Translate: Latin översätts

2010-09-30

Detta inlägg återpublicerades från Nyfiken vital bloggen: Översätt latin med Google Translate. Google följs här också i övrigt där t.ex. följande är bra sidor: Google Guider och Google Nyheter Guider förutom taggar för Google och Guider och Tips. Den rörde dock uppdatering av artiklar så därav kom den sekundärt här.

Google har nu kompletterat Google Translate med latin (se t.ex. Veni, Vidi, Verba Verti på The Official Google Blog) och för att exempelvis översätta till svenska kan man gå till:

Google Translate: Latin till Svenska

Givet att ingen nu levande talar språket känns det som att det allra minst bör ge värde för den som vill läsa latinska böcker som finns elektroniskt och egentligen alla andra situationer där latin inte lever kvar för t.ex. strukturering som t.ex. inom biologi och medicin.

Följande två sidor relaterade till latin i Nyfiken vital uppdaterades också för att spegla tjänsten:

Tolka farmakopénamn och farmakopéer
Uppslagsbok / Ordlista: L
(Uppslagsboken för L ligger också efter i uppdateringsgenerationer för uppslagsboken men det är ett arbete som behöver ta kontinuerlig långsam tid hellre än att det görs snabbt och sedan aldrig mer. Kontinuerlig uppdatering är viktigt där olika artiklar kan vara väldigt olika viktiga.)