Kommentar: Publicerad minnesanteckning om Spanska sjukan och djurvektorn

2010-10-01

Jag publicerade vad vi kan se som en övning för att stimulera lateralt tänkande från 2010-06-28 inte avsedd för det: Minnesanteckning - Lateralt tänkande: Evolutionen, virus och "kulturellt avstånd". Kommentaren jag lade till det inlägget publicerar jag här också. Vidare är det inte alls säkert att jag har tid att titta över det igen - tvärtom - men det är bra att den finns där om så ändå blir fallet.

Den här skrev jag på 2010-06-28 och är en form av övning i kreativitet som tråkigt en bit föll bort ifrån p.g.a. dator problem som störde backup mot Blogger. Den var inte avsedd att publiceras - åtminstone inte i den här formen utan är en övning i vad vi kan kalla lateralt tänkande där målet var att se om en annan modell gick att tillämpa egentligen inte primärt på evolutionen men för att ev. ge en bild av tre upplever jag mysterier: ett antal djur i Sydamerika, vissa egenskaper associerade med pingvinen och en del saker associerat med HIV. En primär sak det kanske visade - även om det är svårt att veta säkert när man tittar så här utan att gå igenom det igen - även om det kändes för stort att försöka anteckna klart var att ingenting talade emot "kulturellt avstånd" för Sydamerika.

Det var nu inte avsett att publiceras men jag gör det ändå nu 2010-10-01 p.g.a. en ny studie som knöt ett samband mellan Inkayacu paracasensis - en utdöd pingvin som troligt om jag tolkade det lilla jag läste nu innan övriga släktar från och den var levande i Peru, Sydamerika: Fossilized Giant Penguin Reveals Unusual Colors, Sheds Light on Bird Evolution.

Vidare var den färgglad medan pingvinerna gick svart-vita som vi ju också hade för en del andra djur. Det är en förändring men samtidigt om gruppering av anlag ligger som kort kommenterat längre ner kan detta givet annan forskning ligga i samma grupp för anlag bl.a. rörande immunförsvar och ev. kognitiva anlag där ju svart-vitt respektive röd fläck i mottagande perception överförs via samma väg (vilket inte säger något här men i alla fall är lite intressant) samtidigt som för andra fåglar är en kanske liknande färgteckning (det är svårt att bedöma) visat sig kopplad till motstånskraften mot fågeinfluensa. Det var ju också ursprunget till Spanska sjukan jag sökte där jag antog att influensan var nu och det var den första epidemin och som jag senare skrev:

Pingviner och virussjukdomar
Krokodiler och virussjukdomar?

Jag behöver därför ta mig en titt här igen och givet att det var snart ett halv år sedan behöver jag publicera det.

Det här är viktigt att inse att det är en övning i problemlösning snarare än underbyggda slutsatser rörande virus epidemier o.s.v.

Helt säkert finns fel i det där det är snabba anteckningar medan jag reflekterar problemet initialt.

För att jag inte glömmer bort det lägger jag också direkt till en komplettering rörande Sydamerika:

  • Omfattande människooffer har dokumenterats tidigare.
  • Vi har nu också från 2010 modernare studier där ev. (och jag säger inte att det funnits) "kulturellt bias" kanske byggda på gamla koloniala bör vara obefintligt som indikerar detta också inklusive offer av barn.
Det är vad som bör spela in känslighet för virussjukdomar. Men Sydamerika som jag ser det är ett mysterium i mycket för flera djur. Troligast hände något ännu dåligt förstått vid några tidpunkter: särskilt från 35 - 45 miljoner år sedan men också senare.

Vi har indikationer om en förändring nu i början av att förstås i Sydamerika ungefär runt det som ett exempel av flera exempel (även om jag tvivlar på att det förklarar vad jag sökte här) på sådant som kan få stor inverkan där det där rörande förändring i temperaturen. Rörande sådant har vi ju också den höga och långa bergskedjan som kan fungera för att buffra djurarter mot förändringar i temperatur och klimat vilket i sig kan addera till ett kulturellt avstånd eller även om det var underbyggt (vilket det inte är) fallerar en sådan motivering som inte tar hänsyn till det.

Konceptet rörande permutationer som begränsar påverkar har dock i princip visats av University of Michigan: Evolutionens komplexitet minskar med organisation av gener. Det motsvar på det sätt som antecknat här (säkert slarvigt):

  • Att vi tänker oss arvsanlagen uppbyggda av motsvarande linjära skiftregister (LFSR).
  • Varje sådant representerar en permutationsrymd som kan gå i en serie t.ex. påverkas av PTSD m.m. känt för att påverka genuttryck.
  • Mutantera vilket permuterar tillståndet.
  • Det påverkar dock åtminstone inte direkt andra LFSR.
  • Respektive LFSR är kombinerande med varandra för att bygga upp hela arvsanlaget för organismen.
  • Kombinationer kan förvisso vara linjära men för att reducera energi och utnyttja värdet av organisation är de icke-linjära formande grafer.

Det är givetvis inte ett vanligt sätt att uttrycka det på men fullt legitimt och kändes då naturligt för mig givet att vi förr (och mindre ofta nu) använde dem för att bygga strömchiffer med i hårdvara - De var aldrig en bra primitiv och där möjligt gör man det givetvis hellre t.ex. med SHA eller rent av MD5 eller ett feistel chiffer kopplat som strömchiffer men det är i samtliga fall rörande information samma sak där endast vår förmåga att uttrycka och beskriva tillstånden ger säkerheten där LFSR är mer naturliga för oss att förstå och analysera - entropi sprider sig dåligt i dem och de läcker naturligt. Därav känner jag väl till dem om än för många år sedan.

Jag lade också till denna kommentar för platsen där dokumentet skadades i samband med IT-problematiken:

"[Red. 2010-10-01. Här skadades uppdateringen till Blogger p.g.a. problem med min dator. Och ett avsnitt saknas. Tråkigt nog råkade jag tappa det här också. Till det sista lade jag ett citat runt men det saknas troligen en bit till efteråt men tankarna och vad jag sökte är inte nya för mig. Och ska jag vara ärlig tycker jag att man allmänt ska ha väldigt stor respekt för att helt undvika stora krig med stumpning, att öka djupt in i djungler och peta runt på isolerade platser i Sydamerika och möjligen centrala delarna av Afrika och åtminstone ha en noggran hälsokontroll av forskarna som återvänder från att ha levt nära vilda fåglar på Sydpolen. Vidare tror jag att det är mycket vådligt att hålla ett stort antal fåglar samlade under stress och trängsel som sker bl.a. i Kina: vem vet de kanske inte bara blir känsligare för virus utan om vi tagit arvsanlag via virus kanske vissa kan uttrycka virussjukdomar de själva är "immuna" mot och att chansen för det ökar när en population är stressad därför att de då kan ha ihjäl konkurrenter lättare. /Hans.]"