Att flytta en RSS-ström

2010-03-19

Dagens Nyheter såg jag hade strukturerat om sina RSS-strömmar:

"Detta är tydligt och bra på alla sätt och vis men det finns en liten teknikalitet som man måste ta hand om i och med detta: du måste uppdatera dina RSS-flöden för dessa områden (i alla fall om dom är brutna och inte uppdateras längre)."

Från: Nya RSS-flöden för opinions- och ledartexter

Börjar man publicera innehåll i en annan RSS-ström orsakar det givetvis problem för dom som följer strömmen om den bara dör. Även om jag inte flyttat RSS-strömmar mer än någon enstaka gång är mitt minne att det fungerade bra via 301 redirect (vilket är vad som alltid bör användas också när innehåll flyttas om det är möjligt). Jag tror de flera läsare inklusive Google Reader klarar att hantera detta men det är möjligt att jag tar fel. Två guider för hur man gör detta just avseende RSS (ej testade men tycks inte orimliga) hittades:

Moving and Retiring RSS Feeds
How to Properly Redirect Your RSS Feed

Jag tror också särskilt större entiteter som tidningar med flera strömmar kan ha nytta att ta sig en titt på FeedBurner:

feedburner.google.com/

Det är dom tror jag mer än vi med ett fåtal strömmar som kan ha mest nytta av FeedBurner genom enklare möjligheter att syndikera enskilda strömma på olika sätt. Statistiken är givetvis också intressant därför att den för dessa kan visa ett antal läsare som känns mer imponerande för annonsörer. Dessutom har FeedBurner färdigt stöd för att lägga till Adsense i strömmen:

Adsense for Feeds (blog)

Relaterat på Nyhetsbloggen:

Klickfrekvens på länkar och Adsense för tidningar
Google-tips för bloggar och tidningar