PJ Anders Linder kommenterar monarkin på Ledarredaktionens blogg, SvD, och är positiv:
|
Monarkin ger stadga åt demokratin
Hans argument för att monarkin "ger stadga" åt vår demokrati är att:
- Nationalkänsla kan vara positiv och är nödvändig.
- Att monarkin är demokratisk.
- Den är populär.
- Något nytt känns osäkert och kräver arbete.
Alla argumenten upplever jag som riktiga men det går också att argumentera för monarkin genom att peka positiva mer mätbara värden. Samtidigt är argumenten väldigt allmänna och svåra att närmare motivera med t.ex. konkreta sifferuppgifter. Det är också lätt att peka på konkreta kostnader monarkin medför och den typ av argument Linder använder bemöter inte alls det.
En argumentation jag bedömer däremot hanterar det är att istället eller kompletterande:
- Utgå från det konkreta arbetet kungafamiljen gör och illustrera det i siffror.
- Förklara hur det bygger ekonomiska värden.
- Peka på fördelar kungen har framför alternativ.
Ett exempel på det sista (och som många missar) är att det är bra att kungen inte kan fatta beslut samtidigt som han ju är väldigt övad i att representera. Det gör att det är tryggt att skicka ut honom i världen.
Samtidigt ger kungen värden i en mängd situationer därför att representation på "högnivå" behöver inte kräva att han kan fatta beslut för att konkreta värden ska byggas. Viktigare är att:
- Utbyta tankar och förklara Sveriges "språk" och kultur.
- Visa upp Sverige.
- Introducera Sverige kanske mer konkret avseende näringsliv
Kungen är ju optimal för allt detta. Det första handlar om vana att göra det utan att säga för mycket eller lova något. Nummer två är ju lätt för kunden genom att han representerar det tydligt svenska och lättare får många i värdlandet intresserade. Avseende tre ger han värde eftersom han lätt attraherar viktiga personer till middagar med m.m. där de kan träffa svenska representanter för företag, organisationer eller vad som nu har behov av det.
Dessutom har nog kungen genom åren lärt känna en hel del personer i andra länder och det bör göra att saker går smidigare med åren.
Tidigare om det svenska kungahuset: