Google Scholar allt mer praktisk

2009-11-26

När jag skriver nyheter om forskning vill jag helst kunna länka till sammanfattning eller hela studien. Det via den "riktiga" länken så att läsaren kan se var de hamnar när de för musen över länken. Ett vanligt alternativ är för forskningsstudier är annars för publicerad forskning att länka med DOI:

DOI och PMID

Fyra metoder för att hitta publicerade studier

Läser jag en studie sker det antingen snabbt på webben eller långsamt på papper. I båda fallen behöver jag i något steg hitta studien på webben om jag ska skriva om dom. Det är inte alltid helt lätt för journalerna eftersom deras navigering ofta är dålig. De metoder jag använder är i första till tredje hand:

  • Följa en länk till studien från någon av de sajter som publicerar pressmeddelanden från många olika universitet och forskningsinstitut.
  • Söka på studiens titel med Google webbsökning.
  • Söka på journalens namn och från dess sajt leta mig fram.

Ingen av dessa alternativ är felsäkert. Idag klarade jag inte att hitta A Diet Enriched in Polyphenols and Polyunsaturated Fatty Acids med någon av metoderna. Orsaken ligger kan ev. vara att denna volym av aktuell journal inte är helt klar (att dess DOI inte fungerade pekar på det). Däremot hittade Google Scholar den direkt:

A Diet Enriched in Polyphenols and Polyunsaturated Fatty Acids, LMN Diet, Induces Neurogenesis in the Subventricular Zone and Hippocampus of Adult Mouse Brain

Jag spekulerar att Google Scholar "pingas" automatiskt och att det ger snabbare uppdatering än innehållsförteckningarna på sajten liksom webbsökningen.

Sök amerikanska juridiska dokument

Googles officiella blogg berättar att Google Scholar nu fått stöd för att söka rätt på juridiska dokument:

Finding the laws that govern us

Vad som kan hittas förklaras så här:

"Starting today, we're enabling people everywhere to find and read full text legal opinions from U.S. federal and state district, appellate and supreme courts using Google Scholar."

Det är naturligtvis ingenting som intresserar annat än enstaka svenskar men kanske kan det med tiden komma även till små språkområden.

Relaterat

Sök efter studier med Google Scholar här:

scholar.google.com