Xi's toy-boy: Kim Jong-un bäst du hör upp på Härskare Xi

2015-09-21

Vi har ju alla anat länge att Kim Jong-un får göra som han vill med det egna folket men är väl införstådd med att om Härskare Xi vill ha något av honom, vad helst beslutat, eller säga rätt sak så är det han som bestämmer.Säkert att Kim Jong-un rent av kommer uttrycka tacksamhet i internationella media för de goda råden. Det ska bli roligt att se honom så fförödmjukad. Nedanför Xi är ju Kim Jong-un en ren nolla. Det är välkänt.


Sedan kan man utanför sakfrågan bara beklaga att Kim Jong-un är så vek av sin ungdom och skolning in i den kinesiska maktsfären att en ganska destruktiv roll systematiskt öppnas för Kina. Även om jag nu för erkänna att jag här för flera år sedan givit uttryck för något annat här. Men detta har ju innan aldrig visat sig vara ett Härskare - Tjänare förhållande som någonsin givit bra resultat i omvärldens perspektiv.


För kinesiska diktaturen möjlighet att leka viktiga i politik hanterande den upplevt helt irrationella nordkoreanska diktaturen: Infrastruktur för propaganda när man känner att man bättre ger intryck av att vara konstruktivt värde skymmande gjort innan i folks minne därför att Nordkorea är så "galna".


Lite imponerande ändå för en diktator att klara att så perfekt uttrycka sig som Xi's toy-boy:. Kräver prestigelöshet. Bara att beordra rätt i beteeende via internationella media. Varande illa omtyckt i egna landet säkert vad många känner livar upp att le åt i en annars svår vardag. Det är välkänt.


Underligt att de inte försökte göra provins av det hela städande bort Kim Jong-un med kamrater och familj. Inte alls säkert nu att det kommer inträffa. Tycks det enkelt eller välkommet är det väl en sak. Liksom om Nordkorea i andra polariteten blir en geografiskt och diktatur-kulturellt närastående för problematisk risk. Svår balans gång att se till att det är för dyrt att göra det och man ej verkar kosta för mycket utan att göra det. Men det lär säkert krävas en hel del innan det blir aktuellt. Vid regim-skiftet lätt liksom om Kim Jong-un visar sig vara lika enkel på plats som vid regimskiftet men nu har ju Kina mycket mer av interna problem än då.