Defence of Canada - särskilt halva andra resp. sista tredje delen - tyckte jag var mycket titt-bar adderande till förståelse av också den svenska verkligheten under Kalla Kriget. Även om bl.a. Finland används som ex. (inkl. en liten Bofors-kanon finländska soldater springer med på bild) gäller det ej Sverige som jag spekulerar att Gwynne kanske ej fullt förstod kommande från the navy.
Defence of Canada - Part 1: A Long Way From Home
Defence of Canada - Part 2: Keeping The Elephants Away
Defence of Canada - Part 3: The Space Between
I en liknande serie - War with Gwynne Dyer - har vi en naturlig fördjupning i sju delar som länkat (även om jag minns det från 12-delar). Där vi i första delen cirka 12 minuter och 10 sekunder in har diskussionen om långa musköter och hur de för en tid när nya gav Sydstaterna tydlig fördel under Amerikanska Inbördeskriget adderande till Stonewall Jacksons skicklighet och jämfört med normalt närmast överdrivna kunskaper om krigföring genom historien.
Även om vi är ovana vid att tänka på "vapenbalans" - kanske ett bättre begrepp när vi expanderar meningen för konceptet terrorbalans - inkluderande endast enormt divergerade väpnande styrkor inkluderande kärnvapen är det givetvis möjligt att se att det kan vara mer begränsat introducerat som verklighet. Om vi önskar undvika något särskilt och har identifierat vilken typ av verktyg som kan realisera det och tagit det till faktisk möjlighet att använda. Därmed för aktuell situation så länge som verktyget ej är neutraliserad i effekt kan ej samma situation realiseras. Exempelvis ta in pansarstyrkor eller andra fordon normalt skyddade vid krigföring mot det egna folket in i städer lämnande saker till folket resp. administration och polis rent lokalt att sköta själva.