Att arbeta med hårddisk i det hårda arktiska klimatet

2014-01-14

När din ensemble av hårddiskar arbetet hårt många veckor tycks de få lättare att gå upp i temperatur från ett inte för avvikande temperatur i det normala. Jag tror att det inte är helt optimalt därför att en del beräkning tycks för mig finnas i hårddisk (bl.a. relaterat mer än kodning säkerhetskontroller åtminstone en del numera tycks klara av att göra själva med all ström avslagen och dessutom vägra att vara lita på mig - helt riktigt här - och vägrar att prata med världen utanför medan de gör sina egna riter) och fungerar kanske sämre mätbart varm samt att det nog inte otroligt sliter på kretsar mer än nödvändigt samt tänkbart introducerar en del fel innan det märks (vilka förslagsvis detekteras av såväl OS som kanske hårddisken själv).


Emellertid löser man enkelt detta genom att ge hårddisk-ensemblen möjlighet att möta vinterkyla några minuter. De klarar därefter bra att orka ligga i yt-temperatur innanför det normala upp till 12 - 36 timmar beroende på andra faktorer relaterat temperatur (lite bärbar börjar gå upp i temperatur mycket tidigare men trots arbetande hårt mot hårddiskar tar det lätt flera timmar).


För att illustrera mötet mellan entropi i energi och information snarare än att jag egentligen har lust att rekommendera någon att försöka styra hårddiskens temperatur. Tvärtom gäller (om vi räknar bort att kostnaden från din hårddisk av typ man arbetar ut i magnituder antagligen i allt som har betydelse här hamnar nedanför din värdering av tiden) att man med stor försiktighet ska låta dator och hårddisk få vila ut. Precis som du kan de rent av behöva semester för att leverera den kvalitet och brandsäkerhet du har rätt till. Totalt minst fem veckor årligen (om din leverantör menar att det är riktigt: ta 12 veckor för att vara säker om det handlar om din arbetsgivares dator av respekt för andras egendom).


Därmed inte sagt att just dom vanliga modellerna för att försöka räkna mellan information och energi (ex. bland flera publicerats som ex. genom åren förstörelsen av information på hårddisk genom att skriva över den) i entropi är direkt meningsfulla för något praktiskt jag ser och dessutom tämligen debatterade rörande tillochmed sin direkta praktiska domän. Bättre modeller finns för den intresserade att söka inom hjärnforskningen i allt från bildanalys till mer abstrakta spekulativa koncept. Plos hade om jag minns rätt relativt nyligen (nåon gång förra året) ett litet artikel tema - eller på annat sätt särskilt indikerad artikel på webbsajt - i ploscompbiol.org - diskuterande ungefär den mest allmänna relation man kan tänka sig men väl så funktionell som något att anpassa konkret.


Komplettering: Eller om hårddiskarna fryser och blir rädda för att dö eller skadas. Och därför motiveras till att arbeta bättre. Finns goda skäl till att det kan stämma vill jag gärna få reda på det. I så fall kan det vara värt att offra en hårddisk i plågsam eld eller kanske pröva applicera mycket låg temperatur - flyttande kväve i direkt närhet kanske - vid diskreta tidpunkter när jag tycker saker går slött och inte ids optimera koden.