Jultomten: Ups, FedEx, Tomteboda och NSA - Potentiell optimering av jul-revenue

2013-12-25

Händelsen i sig är givetvis det mindre intressanta:Mer intressant är om entitet Santa uttryckt större allokering paket-förflyttning i år via amerikanska företag. Detta är ju utan tvekan en föreställning eller existens mycket värre än vad NSA något var med bredare implementation och vad vi självklart efter alla skandaler katolska kyrkan gömde bör vara väldigt skeptiska kring för ett så riktat närmast monomant intresse av minderåriga pre-teen. Någon koppling alt. värde som ses av att försöka stödja liknande verksamhet hos andra entiteter - ex. genom att stödja amerikanska paket-företag för att reducera kommersiell reduktion NSA-problematiken ev. orsakat - kanske bäst ses som försök att öka legitimitet av egen verksamhet med eller utan samarbeten med andra aktörer relaterat spioneri.


Vi får väl se om kodnamn Den of Snow - Snowden - en jul åtminstone här med konstant regnande (och jag minns fortfarande den första julen i mitt liv det regnade under jul-ledigheten någon gång i högstadiet d.v.s. från 1974 fram till dess regnande det ej dom här tiderna vilket inte framgår som statistiskt lika paradigm-förändrat som det är när man i mer begränsad statistik tittar på extrem temperaturer resp. i den andra poolen breda genomsnitt snarare än att titta på avvikelse per dygsenhet från genomsnitt i förslagsvis informationen avvikelsen indikerar ex. via variansen) kanske indikerar också UPS och FedEx (jag menar är inte konkreta paket minst lika intressanta som call-detail-records m.m.?) och om så om något sekundärt kan utläsas rörande ev. kopplingar till jultomten.


Med svenska kopplingar tycker jag det är sunt att betvivla att det verkligen är safe information för barn att skriva till tomten. Tomteboda propagerar säkert både till den verkliga jultomten (eller dess kulturella super-position) skadande ex. föräldrarnas möjligheter såväl som potentiellt NSA eller något liknande europeiskt.


Generellt är det sunt att vara oerhört skeptisk till koncept vilka likt allt relaterat julen tycks peka på möjlighet att få saker utan att betala för dem. Vanligen här som allmänt kommer det med risker ej uppenbara såväl som dolda kostnader. Jag kan själv konstatera att ju mer jag distansierar mig från julen desto mindre utifter december får jag efter avräkning av ev. presenter givna till mig. Det är dock möjligt att ålders-relaterade faktorer finns men jag tycker ändå inte att barn bör gå in naiva i sådant utan mer cyniskt söka se möjlighet optimering utan föreställningar om något högre syfte eller mening (risk för att gå förlust i presenter ska trots allt inte underskattas) och hellre att man bör barn ellr vuxen nr möjligt ge bort något kostnadseffektivt men svårt att diskutera (ex. för barn kanske en teckning eller för vuxna en dikt eller liknande) då det är vad som ger en sund gräns på vad man spelar med för sorts risk.


Faktiskt tagande ett än mer cyniskt perspektiv kanske barn kan sälja vilken information de propagerar potentiella insamlings-noder eller inte. Kanske lönar det sig mer än att mer naivt önska från de samma? Jag tror det. Det är väl bara att passa på så länge ej straffmyndiga och riskera problem från perspektivet utpressning. Reda pengar i det ej triviala (av och till kanske några hundra tusen) kan nog ge mer julkänsla än allt vad normalt för barn att få.