Al Qaeda eller Hezbollah?

2013-08-23

Rörande nyhet och särskilt citat nedan får man också inse att vi har alternativet från i andra domäner ganska vanlig "event marketing" att definiera en grupp ej uttryckt i symbol samma sak som egentlig aktör för att kunna ta värden i ett visst område som hade för egen del inneburit också en risk. D.v.s. förstärka upplevda riskfaktorer särskilt relaterat Syrien rörande Al Qaeda - en konflikt Hezbollah via sina ägare inte minst i Iran är inblandade i och också en konflikt dessa ägare har stort intresse av levererar en fortsatt existerande riskdomän för omvärlden bromsande ev. åtgärder mot Iran - samtidigt som jag tror man ärligt måste inse att regionen faktiskt är kontrollerad av Hezbollah med Iranska aktörers ägande och i mycket styrande strukturer och därmed måste börja kunna ställa krav på de samma där man eskalerar problematik uttryckta i regionen hela vägen upp till Iranska ägare - och det skulle förvåna mig lätt om det inte visar sig att Hezbollah snarast har mycket god kontroll på samma regioner i Libanon de är etablerade i befintligt snarare än att de kommer etablera det för att reducera kostnads-reaktioner på att diverse mystiska andra aktörer skjuter raketer på Israel (jag menar vilka har raketer i Libanon? Hur lätt är det för andra att börja ta in sådana? I en konflikt-region där makt är så praktiskt konkretiserad mellan aktörer? Och ej i någon statsmiljö utan på landsbygden om jag förståd dom givna mycket magra uppgifterna rätt).



Maskerad med viss tids-buffert är självklart rörande detta trivialt och utan utökad kostnad. Bara att låta några soldater i en grupp kalla sig X och prata lite över radio-länk med varandra medan man i övrigt gör precis samma sak som innan. Sedan någon månad senare skjuta iväg en raket och gå tillbaka till att övervaka landsbyggds-området man har tilldelat, supa och skjuta får. Vi vet ju också att så fort något antas dolt för oss men ändå uppsnappat tenderar vi naturligt att sätta övertro till trovärdigheten.


Och om så ej är fallet: Varför har dom ej gjort det? Hezbollah såväl som Iran är kraftigt relativt omvärlden divergerade aktörer såväl som potenta överlevare. Det gör att man absolut inte ska föreställa sig i strategiskt och taktiskt tänkande delar att man är särskilt begränsad i annat än konkreta resurser. En aktör med begränsade resurser tror jag vidare lär sig att bättre klara och se värden i operationer som övertiden utstuderad desinformation över krypterade kanaler motståndaren antas kunna avlyssna (ex. kanske relevant här gamla skiftregister krypteringslösningar i hårdvara hela världen vet går att dekryptera nästan när ej konkret i realtid med eller utan krypteringsnyckel).


Bara att praktiskt strunta i vilka som påstås ha gjort det och kräva ansvar av dom som har dominerande kontroll av området: Hezbollah och Iran.


Också vill jag säga att jag tror det är excellent att Israel tar ett utökat ansvar för att hålla viss koll på vad som egentligen sker i Syrien. I mycket har jag upplevt att deras agerande varit om än lite försiktigt föredömligt.