Att förränta kungafamiljen bättre samtidigt med högre värde från SVT-skockarna nu onyttigt använda för att passa upp kungen

2013-06-11

Just nu om jag som icke tittare av brölloppet ska tro DN's "TV-expert" är SVT just nu mest allokerad för att passa upp på kungafamiljen (förhoppningsvis vinglar SVT inte för berusade av närheten till sitt syskon-koncept kungafamiljen egentligen det samma som dom själva när det kommer till symbol-betydelse, varifrån pengarna kommer, hur utgifterna redovisas och räckvidd personer man lätt når med sina meddelanden och görande):


"Jag känner vämjelse inför SVT:s pinsamma hovnigning[.]

Vi - den andra halvan av befolkningen - kräver nu en motvikt till den lismande tv-bevakningen av princessbröllopet."

TV-krönikan
Johan Croneman, DN 11 juni 2013.

Själv tittade jag inte alls på det utan blev snarast lite överraskad. Det känns som det inte var väldigt länge sedan en av de andra barnen gifte sig också.


Möjlighet att få ut ett större värde för oss alla samtidigt som stabilitet i den kungliga upplevelsen av medborgarna kan ge välbehövligt lugn. Rörande den symboliska kultur-relations-byggnaden mellan Sverige och USA (vi kan förstå att Statsministerns val mellan giftermål med USA och Tyskland inte kan ha varit helt lätt efter skandalen när ett av barnen giftes bort med något föga värde-investerande: en svensk och därifrån kommer ingen utrikeshandel - men desto större andel att arbeta syskonet ordentligt så det inte kastas bort heller) är en lämpligt stor efter-händelse ännu mer värde.


Förslagsvis när man nu gifter sig med någon utanför landet och tycks det spendera en hel del tid där sedan några år ex. gifta sig där också. D.v.s. man gör om samma sak en gång till men uttryckt som att det är en mindre mer symboliskt händelse men realiserat självklart mer gjort därför att det är här det större värdet finns. Över till USA och utnyttja mannens lokalisering och prisessans boende där sedan några år av och till för att ursäkta giftermål där.


USA är ju en stor handelsnation och kanske fortfarande något mindre förstående om att egentligen föga skillnad finns mellan ett repeterat varumärke och ett annat i person där värdet vi får realiserat - om alls - snarast är situations-bundet. Situationen upplevt gammalt repeterat varumärke är kanske mindre uppfyllt för dem med lite större effekt. Nu säljer vi bort ett potentiellt värde att realisera per enhet bland kungafamiljen då de kanske mindre troligt inte behöver gifta sig igen (och också om så är det ändå en realisering som här skett). Vi vill ha ett bra pris genom värde-skapande för export, turister hit m.m.


Och realiserat i USA en helt unik händelse på att de redan är känsligare än Svenskar m.fl. i EU för det kungliga.


SVT är ju nu en statlig aktör och i den mån dom irriterar oss är det vad vi kan lösa genom att hantera det tydligare. Just sådana här kungliga-saker kan de väl kanske ha en funktion för när riktat mot aktörer utanför landet. För båda gäller att det inte blir just något värde tillbaka för alla kostnader när dom är i Sverige och leker runt i teve eller på slotten.


Att ha kunga-familj och SVT att arbetande på att skapa ett värde för Sverige ger dem dessutom en lugnare vardag där de inte ständigt behöver känna oro över att avskaffas därför att värdena - om existerande - inte riktigt bra går att kvantisera (man mäter ingen av dem normalt för andra domäner: säger endera att kostnad A håller det väldigt långt utanför mer centrala förhandlande hit och dit om stora klumpsummor).


Problematiken lokalt i ett land finns givetvis alltid som ett avtryck av historien och våra kulturella uttryck av upplevd relativ makt där vi ju vanligen oerhört lätt konvergera stora grupper, länder, små företag m.m. till den mest synliga symbolen vilken vi i ett sammanhang där den känns naturligt tycker är ett uttryck av relativt den lilla gruppens uttryck som överuttryckt via ritualer, medias behov av att begränsa när mängden man bevakar, medborgarnas och händelsepartners medborgare och diverse irrelevant förutom det runt om världen vill ju också hellre bygga på vad dom redan känner igen istället för att hela tiden börja om från början. Och deras potentiella hot i det möjligt makt-imperativa de ger intryck av bara genom att synas väl trots att båda aktörerna något förväntat underordnad den valbara makten mest är symboler agerande och uttryckande frågor utanför det kritiska (lugnande snälla frågor till politiker, lekprogram för påstått verkligt intresse hos tittarna m.m. eller delande ut en medalj till forskarna kommande från annat land).


Upplevelse blir lätt även när ej längre en fråga eller egentligen motsvarande verklig makt i samma utsträckning att vi är potentiellt agerande för som här kungafamiljen och att det i sig reducerar relativt eller är ett möjligt värde att erövra (mer i icke konflikt-mening både nu och oftast också historiskt och naturligt i små-grupper) om du nu inte känner ett ännu kraftigare personligt värde som på något sätt associeras till dessa symboler.


Sådant associativt värde är inte trivialt i ett kontext att bar införa för alla. Vi kan se det uttryckt hos åtminstone vissa former (där koncepten tenderas att återaktiveras mer än att vara en bakgrund till ex. ditt arbete) av lite kraftigare nationalism - det är symbol för landet ett uttryck av det så det ärver det värdet - eller om du ser värde in din gamla riddar-titel (i Sverige finns ju tror jag greve och också kanske hertig om man är del av kunga-familjen plus diverse annat jag har egentligen dålig översikt över hur det fungerar här: vad som är adligt och vad som tappas när du inte ärver titel - och jag tror dessutom att det här är ej är vad man kan sälja och köpa p.s.s. som t.ex. i England).


Flyttar vi kontext från Sverige där individen när vi lättare upplever detta har potentiell agerande för symbolen till andra länder där vi arbetar konceptet för att skapa värde på en nivå tydliggörande att vi inte blir lurade på värde är det istället symbolen princessa eller jämförbart agerande för individen, och i en domän där de inte "smyger runt och gör dolda makt-saker som vi åtminstone vet inte ger oss något och inte otroligt är vad vi betalar något av på alla möjliga sätt".


Kanske skulle man börja med att värdera koncepten och därefter besluta sig för vilken förräntning vi rimligen kan förränta oss. Jag tror det finns värde att hämta. Det är som med slotten. Kanske kan man göra värde av något enstaka och istället skapa eller köpa något liknande i utvalda större utländska städer. Det går ju bra att upprepa dessutom av och till lite varstans.