Nordkorea samtalen inleds idag

2012-02-23
Det är som jag skrev nyligen vad jag inte vet om Nordkorea är nog det mesta. Och antagligen många fler. En sak man kan fundera över är vad man prövat förr utan just ändrat något och pröva något nytt. Kanske pröva att ta lite risker och slå ut ev. mer problematisk infrastruktur från luften om möjligt och om det är rimligt görligt militärt att Sydkorea går över gränsen och slår upp den några mil. Vem vet vad det skulle leda till? Jag tvivlar på något stor krig. Och som situationen är nu känns det väl inte direkt som att de kontinuerliga riskerna över tiden är särskilt små heller.

Bara en sådan sak att de beskjuter grannländerna regelbundet och kidnappar folk från andra länder. Exporterar (eller försökt / försöker) atomteknik till länder som Syrien och Iran (vilka fler kring smutsiga bomber kan bli aktuella om nya oprövade management är mer instabil eller ev. general som styr bakom honom börjar bli dement och bete sig farligt irrationellt) och strävar efter A-Bomben. Samtidigt svälter folket, flyr landet varje chans de får (men tvingas tillbaka av Kina), "befriar" det gamla ryska mobilnätet för att ropa till världen och sedan har mage att utpressa sig spannmål för att inte befolkningen ska svälta ihjäl i än större antal istället för att låta bönderna odla maten utan tvångsarbete, värnplikt och soldater resp. byråkrater som saboterar arbetet.

"Senior negotiators from the United States and North Korea are due to meet in Beijing Thursday for talks that are widely hoped will lead to the resumption of six-party talks aimed at persuading Pyongyang to abandon its controversial nuclear arms program."
US, North Korea Negotiatiors Set to Begin Talks in Beijing

Det är ju också värt att fundera över vem som sätter agenda både där och i andra problematiska regioner allt mer, och vad som kan vinnas om dom regionerna rör sig.

Nordkorea har ju vunnit länge i ledningen. De vinner ingenting konkret men upplever prestigevinst. I absolutkontroll är det farligt. Sådant kan vara lustigt bland vanliga människor kring småsaker. Här är det farligt. Den enorma risken även om kanske mycket mindre sannolik (men vem har data att säga det) vore att vi får samma sak med Nordkoreas gigantiska granne rörande allt från Syrien, Iran och Nordkorea till projiserad makt via lån, politiskt styrd valuta-handel till som vi sett nu saboterade möjligheter att förhindra att människor mördas i tusental.

Här kanske det är rätt att trycka lite försiktigt tillbaka. Gå in ett antal mil efter snabbt slag mot militärinfrastruktur. Stanna och se Nordkorea falla.

Var tar folket vägen? En del stannar kvar. Men hundratusentals nära Kinesiska gränser går över därför de är hungriga.

Jag tror det skulle befria Nordkorea och ge Kina åtminstone en ordentligt knuff.

Värsta alternativet är ett diktatoriskt Kina som lär sig att de alltid vinner när de djävlas med världen.