Svenska Kyrkan lika moraliskt korrupt som alla andra svenska företag

2011-05-24

Problemet med kyrkor och Svenska Kyrkan är inte så mycket att man har en makt-byråkrati vilket givetvis varje större organisation behöver: Kyrkan ofta strängare än det vanliga rättsväsendet. Problemet är att det kommer tillsammans med det grundläggande konceptet att man har en trosföreställning som ska accepteras som givet enligt kyrkans tolkning.

Idag ursäktar många det med att kyrkans präster inte just själva tror på Gud längre - åtminstone inte annat än sällan i en strikt kristen mening - men det tror jag snarast lägger i en sådan övergripande konceptuell organisation skapar en större risk för problem.

Men nu ska man inte överdriva sådant. Jag skulle bli uppriktigt förvånad om det genomsnittliga "moraliska" eller brottsliga problemet hos kyrkans medarbetare skiljer sig väsentligt från genomsnittet för vilket större företag som helst.

I andra länder kan dock problemen tänkas vara större. Och i krissituationer ska man inte utesluta att problem skapas men å andra sidan tycks det lika troligt att nytta skapas. Som sagt jag tror nog både sannolikheten för problem och skalan på dem speglar samhället som helhet för i makt och typ av organisation jämförbara entiteter utan väsentlig skillnad.

De flesta problemen undantaget rena maktmissbruk på enskilda där medarbetare utnyttjar rollen för att förstärka sitt eget ego tror jag gissningsvis kommer när folk tror att en kyrka är speciellt på något sätt och luras att skänka pengar för horoskop, bönor, vigvatten eller vad nu nu just den här kyrkan är inne på kan påverka omvärlden utanför den i fysikens statistik noterade samband.

De tycks de allmänt förekommande om än inte kanske lika vanligt i alla kyrkor (eventuellt) när det kommer till övergrepp på barn både rörande sexuell våldtäkter och dylikt liksom misshandel kan tänkas åtminstone delvis vara relaterat just till personer som söker den individuella makten utan önskan att bygga något med den. Jag skulle inte våga utesluta att vissa organisationer kan tänkas öka risken för sådant beteende utan att explicit stödja det eller ens acceptera det. Man kan dra paralleller med andra typer av organisationer där man har likartade hierarkiska maktstrukturer.

För mig tycks det förutom moraliskt korrupt lite billigt. Ska man nu gå för den absoluta makten varför leka runt med svagare entiteter. Du måste ju förebilden vara Darth Vader - när han landar Dödsplaneten står Kejsardömets samlade arméer uppställda och önskar han strupa Befälhavaren användades sin röst gör han det. Han må ha fel i den konstruktivt motiverande effekten men det lär tveklöst varit tämligen ego-byggande för ett makthungrigt psyke. Hemvärn, brandmän m.m. Det är lite löjligt. För den som vill uttrycka sitt bombastiska singulära maskulina ledarskap är Darth Vader vägen att gå.

Det kan i alla fall ge en komisk illustration av ungefär vad jag tror sådana övergrepp handlar om. Jag tror mindre på bearbetande och dylikt utan värdering av makt som hamnat fel där flera aspekter kan tänkas öka risken och däribland denna typ av organisation kyrkor inklusive Svenska Kyrkan representerar (men idag mindre respektive kanske rent av mycket mindre uttalat tror jag i Svenska Kyrkan jämfört med andra kyrkor respektive förr)

"Admiral Piett
- Lord Vader, our ships have completed their scan of the area and found nothing.
- If the Millennium Falcon went into light-speed, it'll be on the other side of the galaxy by now.

Darth Vader
- Alert all commands!
- Calculate every possible destination along their last known trajectory.

Admiral Piett
- Yes, my Lord. We'll find them.

Darth Vader
- Don't fail me again, Admiral."

Dessbättre har jag ännu att se Millennium Falcon inte komma undan Darth Vader eller hans fotsoldater. Det kan bli pressat rent av allmänt mer än någonsin tidigare men obesegrad är viktigt och när Millennium Falcon och när Han Solo tog skeppet och fyll ondskan i ryggen där han överraskade Styrman Chewbacca, Han Solo med skeppet en obesegrad historik. Det enda man kan argumentera som ett undantag var förräderiet utanför skeppet av Lando Calrissian. Darth Vader underskattade där också den moraliska styrka Lando Calrissian liksom alla i frihetskampen som personer. Det är ett generellt misstag hos dessa individer.

Tänker någon döda dig med ett handeldvapen och ingen vettig lösning finns? Pröva förnedra dig och gråta krypande runt på marken. Med lite tur kanske han riktar in en spark på dig för att göra sig viktig. Det är vanligt oavsett om man som Jabba the Hutt har folk frysta levande på väggen eller som präster förgriper sig på barn. De tenderar att försöka uttrycka det och vill se det hos människor allmänt.

Men att det någonsin är lätt att besegra en formidabel krigare som Darth Vader vore en osanning. Men är det något vi kan lära från historien är att de faller alltid. Och Darth Vader och ej heller kejsaren var obesegrade i upplösningen men det gällde nu både Han Solo och Sky Walker.