Energieffektiv organisation av projekt och optimerad intelligens

2010-10-06

En artikel på IDG.se - Ju fler kockar, desto sämre kod - gav ett utmärkt exempel på två viktiga för människan och organisationer gemensamma principer för att uttrycka energieffektivt samarbete.

Problemet han pekar på är att fler programmerare tenderar att ofta skapa mer problem än de löser (vilket ju Pensionsmyndigheten var ett exceptionellt exempel på där systemet för att byta fond och hantera medborgarna blev "backup-lösningen" skriven av två medan det aldrig blev något huvudprojektets enormt dyra lösning med flera hundra programmerare).

När vi betraktar organisering av projekt gäller att ett större antal personer gör energieffektiv organisation svårare. Detta gicks igenom mycket mer omfattande i:

Organisation skapar intelligens och är internets största utmaning

Viktigt här är också den aspekt MIT pekade på där det vid viss typ av problemlösning (d.v.s. ungefär motsvarande de typer de testade på) lönar sig mer att addera personer (t.ex. kvinnor) som är bättre på att kommunicera än intelligentare personer.

Det resonemanget ska man dock inte dra för långt som jag exemplifierade så här:

"Jag tvivlar på att MIT:s matematiker får ut mycket av glada sociala personer - ännu mindre för dom manliga matematikerna - kvinnor som sitter och löser problem med dem."

Från: Intelligens och samarbete: Att se klart

Större delen av programmering motsvarar just detta där både den sidan och kommunikationen är viktigt. Här är lösningar där både optimeras viktigt men där det kan behöva ske med olika personligheter.

För att återigen använda Pensionsmyndigheten som exempel är det rimligt att anta att de två som gjorde det system som driftades inte behövde engagera sig i att ta fram kravspecifikationer utan koncentrerade sig på att energieffektivt göra just systemutvecklingen.

Målet och annan kommunikation är givetvis en nödvändig del men det är viktigt om man inte vill ödsla pengar på att göra det effektivt och inse att det ligger en kostnad i tid och resurser.

Det handlar om att optimera användning av intelligens där vissa är bättre på en del saker medan andra är bättre på andra funktioner. Det kommer ner till effektiva lösningar för att organisera information och kommunikation energieffektivt.