Att uttrycka sig för att förstå

2010-09-06

Få saker är lika viktigt när vi lär oss något eller söker en lösning som att uttrycka oss på vägen. Det hjälper oss att tydliggöra och stimulerar bearbetande av informationen där vi ser och förstår mer.

En anledning att diskussion med andra är värdefullt ligger troligen i detta men även om det är bra är det annat än riktat eller utspritt inte särskilt effektivt när området är komplext där större delen sker i enskilda insatser för att sedan föras vidare eller diskuteras.

När jag uppdaterade mig för aktuella studier om energi sambandet för kommunikation i organisationer uttryckte jag flera här som anteckningar under processen och senast Upptäckter bygger på upptäckter och Grafteori för viktade nätverk med mänskliga organisationer.

Nu är den mer formella klar - Metabolism i myrstackar visar organisationers energiförbrukning - där sambanden enklare och tydligare från de viktigaste studierna är uttryckta och inlagd bland övriga i Människans språk och kreativitet.

Den bygger nu inte bara på studierna om myrstackar utan fler områden men det uttrycker ändå bra vad det handlar om. Dessa är nu inte sista versionerna för respektive område men det är ett lagom sätt att uttrycka det i ett mellansteg där man:

1. Fångar de viktigaste forskningsstudierna som visar kritiska samband.

2. Uttrycker sambandet kortfattat och tydligt.

3. För informationen sorterad och organiserad.

Det gör att man inte går för långt för tidigt utan man bygger upp en karta (som här i Människans språk och kreativitet). Därefter tänker jag att det direkta uttrycket av de samlade ganska enkla sambanden som finns där blir enklare (även om det ändå givetvis kommer vara svårt men det finns ändå så mycket studier att bygga på så när man strukturerar det tycker jag att det bör gå).