Kanske tänker Folkpartiets Camilla Lindberg rätt rörande Wikileaks

2010-08-31

När vi betraktar följande uttalande i IDG kanske Folkpartiets Camilla Lindberg tänker rätt:

Folkpartist välkomnar Wikileaks till Sverige

Det genom att hög juridisk skyddsnivå precis som hon pekar på också är en implicit trygghet för kommersiella aktörer.

Viktigare tror jag dock att allt motsvarande detta där förvisso ett värde skapas genom free speach men som kanske korrekt för området i mycket är just språkliga uttryck och därmed praktiskt egentligen mer oproblematiska än enstaka i en övergångsperiod uttrycker utan att det har alls någon praktisk betydelse också ett värde mer allmänt för Sverige.

Det värdet jag avser då ligger utanför mer ev. direkt associerat till "free speach" och hosting och mer utifrån den allmänna rörelser det skapar där Sverige syns. Givet nu att en tillfredsställande skyddsnivå finns för Wikileaks i Sverige i turbulensen vi haft i media ger det Sverige en god och positiv synlighet bland alla möjliga aktörer som innan knappt visste att landet fanns.

Det kan tänkas beröra även annat bara genom att man följer vad som används och ser annat som finns och även om det givetvis inte är några enorma värden ska vi ha klart för oss att Sverige lägger tämligen substansiella pengar på att skapa motsvarande synlighet (förutom riktade insatser inom PR i nationem där resultat är mer lätta att mäta).

Sedan ska man visst ha klart för sig att saker inte behöver bli bara en glad dag i solen. Aktörer och jag avser nu inte alls DOD eller DHS som många är kan jag uppleva överdrivet paranoida kring utan sådana som inte löper risk att ställas inför ansvar vad de gör d.v.s. diktaturer. Sådant som Wikileaks är inte bara en mer allmän möjlighet utan verktyg som när de existerar likaväl kan komma att utnyttjas riktat och i så fall om potten är stor kommer de andra ner på det.

Sådant ens när ev. problem uppstår behöver nu inte vara något negativt för svenskt näringsliv där det uppmärksammar riskerar som realiserade i andra situationer skulle kunna skapa konkreta problem där det mer påtagligt betyder något.