Fladdermössen jollrar

2010-08-17

Jag skrev i ett av de föregående inlägg om joller (babbla här och fortsättningsvis för att generalisera termen):

"Andra djur som har genetiska förändringar i samma gener (bl.a. delfiner, åtminstone några sångfåglar, fladdermöss med deras "radar" och ekorrar) som kanske just skapade denna möjlighet har åtminstone i vissa fall (och tror jag kommer de visa sig har motsvarigheter för alla av dem) visat sig babbla när de lär sig tala."

Från: Varför språk kan vara inexakt och vikten av att babbla en massa

Nu på ren tur när jag slö läste Science upptäckte jag att University of Ulm (men ska jag gissa och spekulera skulle det förvåna mig om inte något samarbete här finns med Max-Planck) dokumenterat under slutet av 2009 av åtminstone en art av fladdermöss babblar för att lära sig språket som små:

"A few years ago, researchers discovered that the babies of at least one species of bat make babbling sounds, much like human infants. Now, it turns out those babbling baby bats aren't just mindlessly cooing--they're imitating the songs of the big guys in their colonies: adult males with territories and harems. Such vocal imitation is rare in the animal kingdom, and it has never been found in nonhuman primates. The discovery should open a new window on the evolution of speech and language, scientists say."

Från: Baby Bats Imitate Dad's Songs

Sedan om det verkligen är dokumenterat att primater förutom människan babblar tvivlar jag starkt starkt på (även om det saknar betydelse för min modell om det stämmer eller inte) där det kan vara en fråga om definition på att babbla. Jag tror säkert att de givet hjärnans storlek i övrigt imiterar symboler och efectos especiales (se Bra om och för "analytiskt" problemlösning från CSI (CIA) för en diskussion hur jag definierar termerna här och just nu) men jag tvivlar på att de babblar på samma sätt som vi, zebrafinkar, fladdermöss och ett fåtal till med vissa genetiska förändringar i FOXP1 och FOXP2 kan lägga en samlad helhet i språket utanför symbolerna.

Språket för fladdermössen och förmågan till det som gör att de kan babbla är givetvis nära associerad till deras "radar". Det är tror jag riktigt att se språk som en utökad förmåga att meningsfullt beskriva rummet språkligt lika mycket för oss själva som för andra där ju "radar" egentligen är just det: du talar ut och avläser svaret du får.

Vi kan höra aktuell fladdermus babbla nedan där vi kan notera likheten med exemplen för zebrafinken och mänsklig bebis från Varför språk kan vara inexakt och vikten av att babbla en massa samt att den tycks vara "fast brain" vilket är förväntad givet att dess hjärna är liten vilket gör att den kan göra de få saker den kan snabbt och därmed babblar lite snabbare än mänskliga bebisar.