Varför betalar någon TV-licens när SVT sprider väldigt flummiga "vetenskapliga trosföreställningar" utan redaktionell kontroll?

2010-05-29

Gomorron Sverige har jag sett enstaka gånger och upplever att det i sitt segment numera är ett verkligt kvalitetsprogram oavsett om man jämför med Sverige eller internationellt.

I övrigt de få gånger (men approximativt 100% av faller) jag ser något i övrigt blir man i bästa fall icke livrädd. Ett illustrativt exempel är Vetenskapens värld där en svensk speaker-röst för mig tydligt indikerar att det är ett program SVT gjort och oavsett det är rimligen kontrollerat avseende kvalitet via en dokumenterad kvalitetskontroll givet deras jämfört med nästan allt annat media i Sverige och övriga världen normaliserat enorma budget.

Två gånger har jag sett Vetenskapens värld de senaste åren. Första gången hade vi ett löjligt reportage där en forskare vid ett av University of Californias universitet (väldigt många och trots mycket hög nivå där det räknas finns ett och annat väldigt direkt oseriöst projekt). Han hade placerat folk i blykammare - en fin specialeffekt känd från cirkus och trollkonster som ger intryck av att ha betydelse även när det inte är fallet därför att det är stort och tjockt med massor av lås - medan folk utanför via tankeförmågan skulle kommunicera in ett budskap.

Att försöket inte visar något kan egentligen vem som helst som läst 5 poäng statistik men trots svensk speakerröst - av antar SVT som gjort reportaget - finns ingen oberoende granskning av det där problemen i försöket diskuteras. Istället hanterar speakerrösten att religiösa trosföreställningar hindrar den här "upptäckten" att nå ut därför att vetenskap och religion skulle ha delat upp saker så att forskare avstår från att undersöka saker som har med "själen" att göra.

Nu ska sägas att den enorma blykammaren är enormt effektiv för att få folk att sluta tänka och folk som lätt inser begränsningen i övrigt missar just detta när man har en tjock blyvägg istället för t.ex. trä i enstaka men totalt ganska många fall i världen. Vi har därför nu sedan säg cirk en 4 - 8 veckor en väldigt elegant publicerad studie av Harvard University som diskuterar just detta försök och även gör om det praktiskt om på ett sätt som säger något statistiskt. Nu hade dom inte gjort detta när SVT visade sig reportage men jag tycker egentligen inte att det ska behövas. Lite redaktionell kontroll där man pekar på problematiken i försöket hade balanserat detta med hjälp av en grundläggande lärobok i statistisk.

Idag såg jag Vetenskapens värld där en till professor i psykiatri också i USA - som jag sedan tidigare i dennes intressen upplevt är för sig mycket intelligent men väldigt speciell - som refererar till att folk "välkänt" får karaktärsdrag från personer som de fått ett hjärtat donerat från. Inte heller här ges någon balanserad redaktionell kontroll.

Rörande hjärttransplantation ska man ha klart för sig att personerna varit väldigt sjuka innan. De har också haft höga stressnivåer skapande inflammatoriska processer i hjärnan som konkret skadar vävnad och kan bromsa normal neurogenesis.

Vidare förutom den enorma påverkan själva transplantationen har på hela nervsystemet i och utanför hjärnan ges efter operationen enormt höga doser av kortisol och/eller kortisol-liknande ämnen för att trycka ner immunförsvaret. Dessa har har en både direkt och systematisk påverkan på hjärnans funktion. De förändrar personlighet i liten eller stor utsträckning.

Mer eller mindre alla som genomför hjärttransplantation får därför en förändrad personlighet som är märkbar även om det kan försvinna efter en tid.

När det gäller personlighetsdrag så tydliga att en person som inte känner en annan och hör det i andra hand (vilket är fallet då donatorn är död och inte kan testas formellt) är det inte särskilt mycket som går att hamna i och kollisioner kommer ofta ske.

Det innebär inte att hjärtat förutom systematiska faktorer som påverkar både hjärta- och kärlsystem och nervsystem, respektive den påverkar nedsatt eller på annat sätt störd kapacitet i hjärtat har (låg effekt i hjärtat kan t.ex. mycket väl orsaka nedstämdhet).

Ska jag spekulera om de program Vetenskapens värld visat och jag sett utanför uppenbar information i samband med dem tror jag att de är en inköpt programserie och att den ursprungligen är finansierad från en och samma aktör i lager innanför den TV-kanal jag antar att SVT köpt det från. Jag avstår om att spekulera om vilken organisation det kan vara även om jag givetvis har en idé om det men kan lätt om jag känner för det ta reda på det då jag har tämligen bra kontakter vid University of California.

Mest av allt är konceptet att svenska folket via en tvångsbeskattning som begränsar access till oberoende media om inte pengar doneras till bl.a. statskontrollerad TV och radio sker p.g.a. en lögn om någon form av större kvalitet eller redaktionell kontroll direkt löjligt. Man betalar som här flera tusen kronor per år för TV-serier som normalt ges bort gratis tillsammans med långfilmer och dramaserier.

Vem har gjort det här, beställt det och kvalitetsgranskat det hos SVT och hur mycket de betalande och har i lön vet jag inte men givet att SVT finansieras via i praktiken tvångsbeskattning antar jag att det går att ta reda på.