Sajter som publicerar pressmeddelanden är intressanta för journalister, bloggare och det oavsett vad för typ av publikation de skriver för. De har dessutom värde för företag, organisationer m.fl. som vill nu ut med information.
Här sammanställs dessa tjänster och åtminstone några svenska tjänster kommer diskuteras i egna inlägg under artikelserien om pressmeddelanden.
1. Internationell forskning
2. Svensk forskning
3. Allmänna svenska tjänster
Internationella tjänster jag vill fortfarande använder efter att ha skrivit forskningsnyheter i mer betydande omfattning under fem år är:
www.eurekalert.org
Tillhör American Academy of Arts and Sciences d.v.s. en av världens mer betydande organisationer runt forskning och vetenskap grundad 1780. Pressmeddelande rör huvudsaklig studier publicerade i vetenskapliga journaler.
www.alphagalileo.org
Alphagalileo förklarar sitt syfte och bakgrund enligt:
"Since its foundation by the UK's Particle Physics and Astronomy Research Council in 1998, AlphaGalileo has successfully promoted research by supporting the communication between the scientists, journalists and the public."
Från: Who we are (Alphagalileo.org)
I princip är det dock ett EU-projekt finansierat av diverse länder i unionen (bl.a. Sverige) och tänkt för att lyfta fram forskning som sker inom EU. Faktiskt är det ganska betydande finansierat men har viss annan verksamhet också.
Ett problem särskilt med Alphagalileo och i mindre utsträckning EurekAlert! är att pressmeddelanden inte sorteras efter taggar (nyckelord) som beskriver dem. Alphagalileo sorterar allt efter "Health", "Society", "Humanities", "Arts", "Applied science" och "Business" vilket är härligt traditionellt brittiskt hur vetenskap delas in övergripande men föga praktiskt. Sökfunktionen är dessutom väldigt begränsad.
www.sciencedaily.com
Sciencedaily är en riktigt stor sajt för pressmeddelanden inom forskning och återpublicerar pressmeddelanden från bl.a. EurekAlert! och Alphagalileo.
Denna har omfattande taggning och tydliga övergripande ämnesområden med otaliga underkategorier. Notera i bilden övergripande hierarkier överst (menyer med de viktigaste underområdena) och omfattande strukturering i vänstra marginalen (endast en mindre del ses), samt att viktiga taggar lyfts fram till vänster om pressmeddelandena som publiceras datumsorterade.
Normalt täcker den dessutom bättre upp än båda övriga sajter eftersom den tar från dem och fler. Vidare finns andra typer av innehåll (filmklipp m.m.) även om jag aldrig tittat närmare på det.
Sciencedaily är därför ofta enklare och bättre att använda även om den inte publicerar riktigt lika snabbt. Ibland om man vet vad man söker kan dock EurekAlert! vara bättre t.ex. när man väntar på meddelanden om studier som ska publiceras.
www.forskning.se
Forskning är ett till exempel på ett med statliga pengar ganska kraftigt finansierat projekt. Det gör ungefär samma sak som Alphagalileo men bara för svenska universitet.
Dessutom verkar det troligen lite bredare i form av diskussion och möten med universiteten kring att visa upp deras forskning.
Precis som Alphagalileo saknas bra taggning även om sökfunktionen förr kunde fungera bra (var inte fallet nu). En länksamling och lite dylikt finns också men även detta saknar hierarki och lagras efter datum.
Sammantaget och i detaljer är Forskning en snygg sajt men det är ingenting man använder. Det är svårt att hitta fram till något och det oavsett om man klickar runt eller försöker söka den via externa sökfunktioner. Hittar man innehåll runt ämnet är det sällan vad man var intresserad av. Jag tror det samma gäller skolelever vilket också är en målgrupp och möjligen är en del av problemet att innehåll anpassat för olika grupper respektive innehåll av olika typer blandas i praktiken helt osorterat på sajten.
Det finns ett antal svenska tjänster för publicering av pressmeddelanden. Jag hoppas diskutera dem var och en i egna inlägg vilket redan skett med mynewsdesk:
mynewsdesk för att publicera pressmeddelanden
Mitt intryck av den både från att tidigare prenumererat och läst pressmeddelanden från den, och i ett första steg registrering på sajten, är att det är en väldigt välgjord tjänst.