En dag för att stimulera kreativiteten

2010-04-07

Idag valde jag att stimulera kreativiteten med de metoder som dök upp under vinterns arbete med Hedonimeter och som jag då experimenterade med mer intensivt. Urvalet är vad jag bedömer fungerar ganska bra för mig även om respektive i grupperna behöver varieras.

Vad vill vi uppnå?

I princip är det två saker vi vill uppnå:

1. Periodvis vaken vila där hjärnan ligger i "bakgrundsbrus". Det är under dom perioderna man tror att neuronnätet tränas och även om man inte direkt tänker på något förbrukas cirka 20 ggr mer energi annat vid aktivt tankearbete. När man folk refererar till medvetande är detta vad som kommer närmast vad de menar (vad de menar vet vi nu inte finns i den betydelse de lägger i ordet).

2. Stimulera kopplingar och association i hjärnan. Det ska här ske via nya intryck och ökad aktivitet. Jämför med vad som diskuterats i:

Problemet med överdriven aktivitet i hjärnan vid hög IQ | Pryltrend

Här vill vi dock medvetet trycka upp detta en bit för att bättre kunna lösa komplexa problem samt för att långsiktigt stimulera neurogenesis. Däremot självklart inte på en nivå där det ger överdriven aktivitet (värderar regelbunden). När det gäller neurogenesis och kopplingar snarare än direkt aktivitet riktat mot association har vi metoderna sammanställda med dom vetenskapliga referenserna i:

Högre intelligens i 12 steg | Nyfiken vital

Åtgärder för dagen

Tidigare idag har jag jonglerat, promenerat och löst ett musikaliskt problem för en subgrupp enligt musikindelning mot de känslolägen som används i Hedonimeter (ses enklast i fallstudierna på Pryltrend). Vidare har jag promenerat medan jag lyssnat på musik från subgruppen.

Planerat i övrigt är ett antal åtgärder.

Expressen utsida utifrån Hedonimeter

Betrakta utsidan på dagens Expressen för att studera användningen av rött, negativt ladda ord (FEL, dörren stängd, fånge, inga ord [...] rättvisa, misstänker, smygandet med Sofia, Ex-flickvännen, offer) utifrån Hedonimeter.

Jag kan förövrigt redan säga att en dag när man försöker sälja en samlar bok om vilda djur är menar jag det bästa att lyfta fram inspirerande nyheter. Nyheter som ger folk en tro på att de kan förändra allt möjligt hos dom själva och andra. Den där typen ord passar bäst andra dagar och tidigt under veckan.

Sushi har protein, fett och lågt GI, och aktiverar motoriskt cortex via pinnar

Sushi med fet fisk rik på protein och omega-3. Dessutom har vi för hela dagen lagom med långsamma kolhydrater. Soja och ingefära i vinäger drar ner GI ganska tydligt.

Ett till värde är att man mäter sushi med pinnar. Det aktiverar stora delar av hjärnan mer än kniv och gaffel. Jag menar på fullt allvar att en anledning till varför vissa asiatiska kulturer presterar bättre i kognitiva tester (när de inte är förgiftade av miljöföroreningarna) har att göra med att de äter med pinnar. Effekten liknande övningar har på neurogenesis är betydande och det har man upptäckt relativt nyligen. Vi har t.ex. sett det för jonglering:

Jonglera för att stärka hjärnan

Antioxiderande fenolföreningar i ingefära

Rikligt med antioxiderande fenolföreningar från ingefära. Ett idag stort antal livsmedel rika på denna typ av ämnen har visat sig ha värde för hjärnan.

Exakt varför vet man inte än men de flesta menar att de skyddar hjärncellerna. Själv tror jag inte på det givet att andra typer av antioxidanter inte har samma effekt. Snarare misstänker jag att de kemiskt liknar vissa andra ämnen i kroppen som påverkar substanser som oftast sägs ha att göra med immunförsvaret men som också aktiverar kommunikation mellan olika delar av hjärnan, och troligen också har en skyddande effekt på dessa implicit.

Pumpakärnor och godisklubba

Pumpakärnor för allt möjligt. Det handlar bl.a. om mineraler.

En godisklubba (jag har redan ätit en och inte bara för att de är så goda utan också för att de är så söta och att jag äter dem gillas av den personlighetstyp av kvinnor jag gillar från vissa mer stimulerande kulturer - både idag invanda men nya: större mental stimulans) men visst att det stimulerar centrala nervsystemet.

Asiatisk kultur stimulerar hjärnan

Sjögräs pressat till mumsigt goda snacks smalsatta med Tom Ym (egentligen hade jag tänkt köpa med Teriyaki-smak men tog fel. Sjögräs-snacket (från Japan) köpte jag i den smaskiga Thailändska livsmedelsbutiken i Svava fylld med mumsiga goda livsmedel från de asiatiska kulturerna. Det ger dig nya stimulerande intryck bara att handla där.

Pröva t.ex. att kombinera den thailändska kulturen med andra i matlagningen som jag gjorde inspirerat av Premiärminister Shinawatras besök i Sverige:

Thaksin Shinawatra besökte Sverige

Vackra möten med främmande kulturer för världen framåt

De har också så trevlig personal men jag är överhuvudtaget svag för japanska, kinesiska och thailändska kvinnor. Det är både vad vi mött sedan många år men fortfarande en ny kultur och det stimulerar.

Dessutom menar jag färgad hy människans naturliga och mer gulliga färg vackert associerad till solen.

Sjögräs är rikt på omega-3 och mineraler

Sjögräset är rikt på omega-3 (det är alger i haven som tillverkar det ursprungligen) och omega-6, kostifiber och flera mineraler. Dessutom är det ganska salt vilket är lätt stimulerande men givetvis bör man inte äta onödigt med salt annat än sällan och aldrig om man lider av högt blodtryck.

Dessutom har vi trevliga gröna färgämnen kraftigt koncentrerade och de kan ha visst värde också även om vi inte har några mer unika näringsämnen i klorofyll och besläktade ämnen.

Teckna för ett inspirerat sinne

Jag tänkte också teckna vilket jag ännu efter några år inte fullständigt permanent givet upp på att försöka lära mig. Där tänkte jag försöka teckna av något från Västerlandets visdom av Bertrand Russel och i första hand någon figur snarare än porträtt eller staty.

Guider och artiklar om teckning finns samlade på Nyhetsbloggen:

Illustrera med foto, filmklipp, kartor, teckningar m.m. | Nyhetsbloggen

Skämtteckning av Isabel Söder, UNT (publicerad med tillstånd).

Läs filosofi och historia

Dessutom ska jag i samband med teckningen ta och läsa om avsnittet för någon intressant antik filosof med konstruktiva idéer och historisk betydelse (d.v.s. någon som åtminstone inte argumenterar mot någon idé jag själv tycker är viktig och som jag i övrigt av andra orsaker inte upplever som dryg eller otrevlig).

Västerlandets visdom är perfekt när man bara vill läsa en begränsad bit utan att det blir särskilt utmanande. Betrand Russel har ju redan excellent sammanställt ner allt filtrerat till det viktigaste som tillräckligt väcker viktiga frågor att reflektera över men utan allt för mycket runt det.

Det gula ögat som varmt vakar över människan

Innan allt detta ska jag givet att det blev så mörkt idag efter allt trevligt ljus igår behandla mig med det intensiva (600 W lysrör i fullspektrum - jämfört med en badstrand runt medelhavet) ljusterapi-rum jag byggde i en stor garderob inför vintern.

Dock blev det inte av att använda så mycket (men tryggt att ha om man skulle gå in i riktig SAD som ju är plågsamt vilket jag inte gjorde i år) även om det hade fantastisk effekt varje gång jag satte igång det och satt och läste där några timmar.

Mer om kreativitet

Ingenting är viktigare än kreativitet för skribenter. Åtminstone inte om du bedriver en effektiv verksamhet där du inte kan spendera flera veckor på en artikel om stickning i väntande på inspiration.

Du behöver en effektiv hjärna som presterar hög kvalitet varje och utvecklas över tiden. Flera tidigare guider och tips finns publicerade:

Kreativitet och inspiration

Fler mer avancerat riktade artiklar lär komma när jag fått bättre access (i den mening att jag kan beställa undersökningar) till viss utrustning. Just nu är det lätt bökigt därför att det är så begränsat även om jag fick flera studier gjorda åt mig 2009 på i större frågor vänskapliga universitet.

Ett bra tips som inte undersökts tillräckligt (och för vilka i de flesta fall inga bra studier finns publicerad än) är dock visuell stimulans från foton i stor mängd av stora maskiner (t.ex. pansarvagnar), ansikten (här finns studier), stora byggnader, kartor (mycket bra tillsammans med övrigt) m.m. Gärna från främmande kulturer med stora landskap som bakgrund. En del prospekterande jag gjort själv finns dock på Pryltrend:

Fallstudier: Stämningshöjande bilder | Pryltrend
Fallstudier: Pansarvagnar | Pryltrend

Diskussionen om mappa på Hedonimeter är också av värde:

Mappa i hjärnan | Hedonimeter

Om kreativitet i Uppsala via upplevelser (berördes dåligt här) har vi följande pressmeddelande:

Kreativa Uppsala, konst- litteratur- och filmupplevelser | Mynewsdesk

Bra insändare om betydelsen av kultur:

Skenheligt om vikten av kultur | GP

Till den kan jag tillägga att jag tror att argumenten blir mer kraftfulla om man understryker betydelsen bland kulturarbetare att tydliga göra de värden de leverar så att det ekonomiska värdet framgår. Trots allt är det ju knappast så att all kultur vi spenderar pengar på är lönsamma eller ens meningsfulla investeringar. Jag kan t.ex. uppleva att en livsmedelsbutik inriktad på främmande mat levererar större värden än de flesta konstutställningar. Genom att skapa en kultur där kulturarbetare tydliggör värden blir de också bättre på att realisera värden t.ex. genom att:

1. Genom att se till att folk faktiskt kommer och tittar på konst m.m.

2. Följa upp påverkan av kultur i forskningen och optimera mot den kultur som faktisk har mätbar positiv påverkan.

Titeln på debattartikeln var ju förövrigt lite lustig. Folk har så lätt för att använda sådana titlar utan att tänka efter hur folk kommer uppfatta dem. Här är det ju ett antal som kommer skratta ordentligt men det gör oss bara glada.