Bonnier sparar pengar med gemensamt IT-system

2010-02-16

IDG har ett reportage med Patrik Hjelmberg som är vd för vad som heter Bonnier Business Services. Det är den entitet inom Bonnier som ska hantera gemensamna affärs- och verksamhetssystem liksom publiceringsplattformar. IDG berättar bland annat:

"Sedan i höstas håller Bonnier på med en samordning av ekonomi- och löneadministrationen i de nordiska Bonnierbolagen till ett gemensamt servicecenter. Bonnier Business Services, som ska ersätta ett 40-tal olika ekonomiavdelningar, inför samtidigt ett nytt ekonomisystem."

Från: Bonnier rensar i systemfloran

Det gemensamma systemet man bygger på är Agresso och totalt ska cirka 60 system ersättas med Agresso utspridda på olika ekonomiavdelningar.

Faktiskt att jag blev lite överraskad att Agresso nått så långt som de har gjort idag och utvecklat så oerhört. Agresso är ju en mindre (eller åtminstone var och kanske nu snarast medelstora) svensk leverantör inom verksamhets- och affärssystem som konkurrerat alla år med större lösningar som SAP m.m. Jag misstänker att de varit ett bättre val många år just genom den komplexitet och ofta höga kostnaderna bara för att skapa kompetens för anpassning SAP inneburit (men det varierar ju oerhört över tiden).

Agresso antingen har jag skrivit om (eller hade jag lämnat det som artikelförslag men fick byta det) för många år sedan när jag skrev åt IDG som jag förövrigt igår samlade länkar till vad som fanns publicerat som särtryck eftersom jag sökte ett par tester av äldre Microsoft-lösningar:

Recenserade säkerhetsprodukter av Hans Husman på IDG

På den tiden var det dock fortfarande ett mindre system idag men känslan av att det skulle kunna bli något fanns där och egentligen var de ju redan gamla redan då. Ändå imponerar det att klara att överleva i det här segmentet där de allra flesta aktörer försvinner efter några år.

Det är intressant just hur flera av dom IT-leverantörer som fanns redan innan IT-explosionen och inte växt särskilt då ofta har växt mer åren efteråt. Jag tror det kanske har att göra med att kompetensen fick mer tid på sig åren innan att utvecklas tillsammans med produkterna.

Mer om Agresso:

www.agresso.se

Pressmeddelande från Agresso om affären med Bonnier:

Bonnier väljer ett gemensamt ekonomisystem för alla bolag i Norden