Vem blir årets svensk?

2009-11-29

Har vi något som kallas för årets svensk? Det verkar väldigt troligt men vi kan ju välja en här på Nyhetsbloggen också och jag kan börja med nominera Statsminister Reinfeldt.

Statsminister Reinfeldt gjorde ett fantastiskt arbete runt klimatfrågan. Att nå resultat där föreställer jag mig är ungefär så svårt något kan bli. Det beskrev jag tidigare så här:

"Statsminister Reinfeldt har gjort ett exceptionellt arbete när det gäller klimatfrågorna. EU tog ledarskap och visade vägen. Det kan visa sig avgörande för hela världen. Dessutom är det ett politiskt genombrott för EU-samarbetet genom att EU aldrig tidigare visat ledarskap i någon fråga globalt kritisk."

Dessutom börjar jag uppleva kring mindre frågor ett lätt förtroende och det är sällan jag upplever det för någon politiker (eller egentligen i övrigt). Snarast räknar jag med att de förr eller senare misslyckas ganska stort. Självklart kan misslyckanden och felaktiga beslut inte undvikas men det är hur en ledare hanterar det som skiljer ut de tydligt konstruktiva från mer förvaltande eller destruktiva.

Statsminister Reinfeldt tycks se negativa trender innan de hunnit växa till riktigt besvärande problem. Det här är också för mig en ovanligt genomtänkt reflektion därför att det är så onaturligt för mig att tro att någon på den positionen klarar det. Avgörande för att nå den är att regeringen nu gång på gång visat sig mer insiktsfull i utrikespolitik än jag upplevt hos någon regering så långt bakåt i tiden jag kan bedöma (säg åtta år). Och det samtidigt som ekonomin trots stora utmaningar hanterats exceptionellt.

Han verkar vara mer inriktad att lösa problem än att lyfta fram sin egen prestation utåt. Jag tror det är en bra egenskap därför att det ger mer tid för konstruktivt arbete och dessutom kan innebära att man i många fall lättare tillsammans med andra kan hitta lösningar. Slutsatsen bygger dock bara på nyhetsrapporteringen och i övrigt känner jag inte till något om honom som person men jag får vid tillfälle gå förbi bokhandeln och köpa en biografi.

Sedan vet jag ju att den typen av tidskrävande personligt engagemang inte är utan risker. Han måste vara försiktig så att han inte överarbetar sig vilket jag vet kan slå hårt.