Jag får nog säga att jag tyckte det här i alla fall var ganska lustigt formulerat:
"Financial Times reports that Microsoft has had discussions with Rupert Murdoch’s News Corp media company “over a plan that would involve the media company’s being paid to ’de-index’ its news websites from Google”. Talks are at an “early stage”, an unnamed sourced told the Financial Times, however, “Microsoft has also approached other big online publishers to persuade them to remove their sites from Google’s search engine”. The biggest beneficiary in this, FT argues, could be the newspaper industry, many members of which don’t seem to be happy in regards to how Fair Use scales in modern tools."
Det här är ju komplicerade frågor och vad som egentligen avses kan jag inte bedöma. Inte heller läste jag i detalj. Min tanke här är bara att ta citatet som inspiration till några tankar.
| ||
1. Kanaler tar läsare till tidningen
Kan några tidningar få ut något bra via Microsoft eller vilket företag som helst oavsett om det är annonsering eller trafik är det givetvis utmärkt (själv om det är moraliskt riktigt). Det är ju bara en till kanal för att uppnå trafik.
Det sätt jag ser på det har stora webbsajter ett antal kanaler som de kan få trafik via som sedan ska konverteras till intäkter. Mer trafik via fler kanaler är utmärkt. I vissa kanaler kan det gå utmärkt att ta betalt för innehåll av vissa typer. I andra går det däremot inte därför att du har andra likvärdiga aktörer som konverterar via annonsering.
Att avstå från en kanal samtidigt som ett stort antal redaktionellt likvärdiga aktörer kvarstår där leder inte till större intäkter. Att man ev. klarar att introducera en fungerande betalkanal (t.ex. via en mobiltelefon) tror jag heller inte innebär att man vinner något på att tacka nej till uteslutande annonsfinansierad trafik. Däremot kanske det är viktigt att innehållet för olika kanaler anpassat:
- En reklamfinansierad kanal kanske inte har samma innehåll alls som en kanal där man tar betalt för innehåll.
- Betalt innehåll kan vara längre eller bevaka helt andra dyrare frågor.
- Klarar man att ta betalt för det kan en anpassad version ge annonsintäkter och stimulera till fler köp.
- Annonsfinansierat innehåll kan vara mer "störande" via reklam.
- Du kanske får något extra med betalt innehåll t.ex. en programvara.
När det gäller uteslutande annonsfinansierad trafik kan det också krävas att man ser över både kostnader och hur man konverterar trafiken. Att öka effektiviteten behöver inte innebära sämre kvalitet. Det kan lika gärna handla om vilka ämnen man prioriterar, var journalisten arbetar, varifrån bilder kommer m.m. Dessutom har vi de verkligt höga IT-kostnader många av tidningarna har. IT ska faktiskt numera inte behöva kosta särskilt mycket för en tidning.
Att se över värdet av det man redan har kan nog också ge mycket. Det kan handla både om konvertering av trafiken (ex Google News har potential) och att bygga mervärde av det innehåll man har.
2. Att göra det lättare för tidningarna
Självklart har varken Google eller någon annan något intresse av att tidningarna skulle dö ut. Det är ju också vad deras CEO sagt:
"Moreover, Schmidt said Google has a responsibility to help, given that part of his company’s vision is to make the world a better place. Without journalistic institutions to do professional investigative articles and other “deep” reporting, democracy would be harmed."
Google CEO Eric Schmidt On Newspapers & Journalism
Alla vill självklart att både djup och bred redaktionell bevakning på nätet. Både när det gäller nyheter, reportage eller av specialistområden.
"It’ll be advertising-supported and subscription-supported, so you’ll probably have a mixture." | ||
Detta har dock visat sig vara en stor omställning för tidningarna. Det kom jag ju själv ihåg från om vi går ett antal år bakåt i tiden. Området är svårt att lära sig även om det blivit lättare med Google News, informationssidor hos Google och officiella bloggar.
Ändå finns det mer Google kan göra utan att det innebär just några stora utökade kostnader för dom. Här diskuteras två av flera av möjligheter. Den viktigaste rör riktad information (ingenting oavsett situation har mer magi).
Detta handlar hur man ger tidningarna information för att hjälpa dem på vägen. Idag presenterar ju Google precis som nästan alla andra information via hjälpsidor, bloggar m.m. tekniskt ämnesspecifikt. Google har t.ex. en blogg om Google News, Analytics, Adsense m.m. Det är en stor start sträcka att ta till sig det därför att du måste bygga grundkunskaper för att kunna bedöma vad som är relevant och ännu mer för att tillämpa det.
En annan sak att pröva kunde vara en blogg med riktad information just till tidningar. Denna tar då ut information användbar för tidningarna från olika teknikområden. Det är en idé som har likheter med hur jag skissat Nyhetsbloggen även om denna givetvis inte är lika "filtrerad" som en officiell lösning skulle vara.
Exempel på hur en nyhet kan se ut i Google Fast Flip. I detta fall en sida hur Popular mechanics. |
Jag tror det kan fungera alldeles utmärkt och trots föga marknadsföring av Nyhetsbloggen mer än ett fåtal trivialiteter kan man se viss förändring. Självklart är det inte jämförbart vad det skulle motsvara för en kunskapsmässigt överlägsen aktör och som ju är kvalitetssäkrad och betrodd via sitt varumärke.
4. Google Fast Flip - Nyhetsläsare eller kanal för trafik?
En sak jag såg att de börjat med är Google Fast Flip. Den framställs som en nyhetsläsare och det är vad den tekniskt gör. Ett annat sätt att se på den är som en kanal för trafik.
En till kanal som ger extra trafik vid sidan om alla andra kanaler: Google News, Google webbsökning, Twingly, Apple, mobiltelefoner m.m. Adsense och Adwords kan också vara kanaler om den egna konverteringen av trafiken är högre än vad den kostar att köpa. Jag tror att tidningarna bäst räknar in denna med mobiltelefoner och liknande. Att se den som ett alternativ till Google News tror jag inte ett ögonblick på.
Det finns egentligen många fler möjligheter värda att diskutera men det kan vänta.
Några guider kanske användbara för våra tidningar kan hittas via:
Liksom kategorin:
När det gäller samarbeten mellan Microsoft och tidningar skrev jag en lätt komiskt analys där jag funderade just på att något sådant var på väg: