Tidsanalys i grävande journalistik

2009-10-07

Av och till händer det att en tidning eller TV-kanal avslöjar någon oskyldigt dömd. Inte sällan handlar det om mord där bevisningen är byggd på indicier. Ofta är det tidpunkterna som inte visat sig stämma. Personen kan inte ha befunnit sig på en given plats eller hunnit dit och tillbaka.

Ofta upplevs det väldigt förvånande att man kan missa något "självklart" som att noga kontrollera tidpunkter. I verkligheten är det något vi människor regelmässigt missar i "allt". Är det viktigt krävs därför att man medvetet om att problemet finns och att se till att genomtänkt möta det genom att ha alla tidpunkter under kontroll.

Vad är tidsanalys?

Första gången jag träffade på det som begrepp var när jag tror jag 1997 läste följande papper:

Timing Attacks on Implementations of Diffie-Hellman, RSA, DSS, and Other Systems.
CRYPTO 1996: 104–113.

Det rör kryptosystem men principen finns i allt som rör människan.

Journalistisk tidsanalys

Vi människor missar helt enkelt väldigt ofta att hålla reda på tidpunkter och särskilt gäller det när många händelsekedjor ligger parallellt. Det gäller att på ett stort vitt papper (eller vad som nu fungerar) skapa en tidslinje och rita in alla händelser.

Där behöver man också få in den tid en hypotes skulle ta att genomföra och stämma av det mot faktiska tidpunkter. När man skattar tid är det också lätt att ta fel så exakthet är viktigt. Sådan noggrannhet gav Guillou exempel på i sin självbiografi ”Ordets makt och vanmakt. Mitt skrivande liv”:

  • Han körde själv en sträcka i hög fart med en Saab (900 Turbo om jag kommer ihåg rätt) för att se vilken tid som rimligen går att klara.
  • Guillou visste nämligen att denne var vid en plats vid en tidpunkt.
  • En tidpunkt för det brott som antogs ha begåtts var också känd.
  • Den oskyldigt dömde körde (om jag inte kommer ihåg fel) en stor raggarbil och den kan knappast gå under tiden Guillou klarade med en Saab på små landsvägar.
  • Det visade sig att tillgänglig tid för att begå brottet inte låg i närheten av vad som hade krävts.

Ett elegant och spännande exempel på hur det kan gå till. Oftast är det naturligtvis mycket enklare och mer tidseffektivt än så.

Mer om tidsanalys

Följande inlägg pekar på en risk fisk för tidsanalys i sociala media:

Tidsanalys i sociala media