I går tipsade jag om ett av de mest insiktsfulla blogginlägg jag läst och lade till några personliga tankar:
Inspiration för "krisens" ledare
En trevlig givande "komplettering" gav idag Camilla Wagner på Kvinnor & makt (Veckans affärer):
En problem hon pekar på tror jag är viktigt för alla att våga erkänna att vi alla löper risk att råka ut för:
"Att tro att vi är fria från fördomar är lika farligt som för en missbrukare att inte se sitt missbruk. Bara om vi erkänner det så kan vi öppna oss för förändring."
Nu är jag liksom alla människor dålig på detta (vilket är lite av poängen med mitt inlägg) så om det jag här säger har värde vågar jag inte lova.
Nytt kostar att se
|
"Problemet" hon uttrycker går att se bredare. När allt går bra kan man välja om en förändring inför framtiden verkar vettig att investera i eller inte. I andra situationer är förändring nödvändigt eller väldigt bra men vi kan ändå ha svårt för det och kämpa emot.
Det är inte ett fel hos enskilda personer eller organisationer. Alla människor är känsliga. Nytt kostar oss energi mentalt oavsett om det är främmande kulturer och invandring, ändringar i kost, nya affärsmodeller, en ny arbetsmetodik eller vad som helst.
Problemet är inte bara detta utan att vi blir lätt hemmablinda. Att se problem i andra organisationer och personer är lättare än att se dem hos oss själva. Kommunikation och prestigelöshet är därför alltid bra. Gott humör är kritiskt.
Obehaget av att vara blind
Titeln på Wagners inlägg var riktigt bra: Var inte den blinda hönan. Att plötsligt bli blind inom områden man tidigare kunnat se klart blir lätt en chock. Ännu otrevligare är att inse att man varit och fortfarande är blind i ett område där man trott sig se klart.
Jag tror att detta ligger nära kärnan till varför förändring är svårt. Samtidigt om man insett att det finns något man inte ser eller att gamla metoder inte länge fungerar har man passerat förbi det svåraste.
Öppenhet räcker inte
När man nått så långt att man förstår att en förändringar krävs är öppenhet för nya intryck viktigt. Detta ensamt gör dock risken för misstag stor. När du plötsligt fylls av nya intryck inom ett område man kan lite om är det lätt att gå fel väg. Inte heller får man falla för frestelsen att tro att en liten pusselbit löser allt. För att hantera stora problem krävs många olika åtgärder.
Ännu viktigare är inte bara ha fokus på pusselbitarna som löser omedelbara problem utan också komma tillbaka:
Det gäller att fånga in trendens mitt.
När man nått dit krävs mindre energi för att ligga kvar.
Klarar man det är krisen över.
Den största mästaren i detta område är givetvis Madonna...
Relaterat på Nyhetsbloggen
På följande sida finns fler lite mer genomarbetade artiklar samlade:
Följande om än illa skrivet pekar på behovet att inte fastna för djupt i negativa känslor eftersom det minskar förmågan att se nya lösningar:
Att se helhet är alltid viktigt eftersom det minskar risken för att du ska hamna i fällan av att tro att en sak löser alla problem:
Lateralt tänkande: TV + Tidning + Webben = Nöje onDemand
Ett exempel på att tänka nytt kan vara att lägga nya sorters publicering runt t.ex. bloggsamhällen:
Fler exempel på möjligt nytänkande ges i: